Forumul Constituţional: Modificările trebuie să vizeze ameliorarea unor deficienţe

| 28 mai, 2013

Forumul Constituţional a înaintat, astăzi, raportul privind modificarea legii fundamentale membrilor Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru revizuirea Constituţiei.

"Actualele modificări ale Constituţiei trebuie să urmărească ameliorarea unor deficienţe cauzate de aplicarea ei în ultimii ani, dar trebuie să nu devină prea complexă, astfel încât să creeze potenţiale blocaje în rezolvarea unor crize viitoare, extinderea unor drepturi sau detalierea şi clarificare unor drepturi care sunt prevăzute la nivel de principii, dar care nu sunt respectate în practică.

Capitolul de Drepturi şi libertăţi conţine un număr semnificativ de propuneri, printre cele care au fost reiterate cel mai des: libertatea de întrunire, libertatea de exprimare, antidiscriminare, dreptul la informare, dreptul la educaţie, dreptul la un mediu curat şi, ţinând cont de evoluţia tehnologie informaţiei, protecţia intimităţii şi a datelor cu caracter privat, introducerea unor garanţii clare împotriva abuzurilor şi incompetenţei organelor şi funcţionarilor statului şi a unor mecanisme de sancţionare adecvată. În condiţiile în care structural sistemul politic nu va fi schimbat - preşedinte ales direct şi Parlament bicameral - este de dorit o mai clară definire a atribuţiilor fiecărei instituţii, astfel încă să se evite suprapunerile care tind să genereze conflict. Pe de altă parte, forma revizuită a Constituţiei trebuie să ofere un ghid mai clar de rezolvare a conflictelor, blocajelor şi crizelor viitoare, fără a transfera întreaga responsabilitate şi putere de decizie către Curtea Constituţională", se arată în raportul Forumului Constituţional.

Alte concluzii se referă la clarificarea rolului Parlamentului în raport cu preşedintele şi Guvernul, limitarea uneia dintre cele mai mari surse de instabilitate legislativă - abuzul de ordonanţe de urgenţă şi de asumare a răspunderii Guvernului - prin introducerea unor repere clar cuantificabile şi a unui număr maxim de asumări per sesiune şi termene stricte în care o ordonanţă de urgenţă să fie aprobată.

Creşterea predictibilităţii, a celerităţii actului de justiţie şi introducerea unor mecanisme adecvate de responsabilizare a procurorilor şi judecătorilor, creşterea numărului de judecători şi introducerea unor mecanisme mai clare care să garanteze calitatea profesională a celor numiţi sunt alte concluzii ale Forumului prezentate în raport.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ