Raportul privind modificarea Constituţiei va fi depus mâine

| 26 mai, 2013

Forumul Constituţional urmează să depună, mâine, raportul rezultat în urma dezbaterilor publice privind modificarea legii fundamentale, la Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei.

Tot mâine expiră şi termenul până la care grupurile parlamentare şi parlamentarii individual pot depune propuneri pentru revizuirea Constituţiei, potrivit unei decizii a Birourilor Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului

"Luni, 27 mai, acest raport va fi predat Comisiei parlamentare pentru elaborarea proiectului de revizuire a Constituţiei şi foarte probabil de miercuri comisia va începe să lucreze într-un ritm cât se poate de intens, cu şedinţe în mai multe zile pe săptămână, să demarăm practic acest proces", a afirmat preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şeful comisiei de revizuire a Constituţiei.

Forumul Constituţional a organizat, până în prezent, peste 40 de dezbateri în oraşe precum Bucureşti, Târgu Mureş, Sibiu, Bacău, Târgu Neamţ, Timişoara, Piatra Neamţ, Suceava, Slatina sau Iaşi, la care au participat peste 1.200 de persoane, după cum informează site-ul Forumului. Dezbaterile au fost organizate pe trei axe: Axa teritorială, în care au fost organizate întâlniri la nivelul local, judeţean şi regional; Axa tematică, în care au fost realizate dezbateri cu specialişti şi reprezentanţi ai organizaţiilor din diferite domenii; şi Axa academică, prin care s-a dorit ca specialiştii în drept constituţional şi în ştiinţe sociale să aibă oportunitatea să dezbată principalele teme legate de revizuirea Constituţiei.

De asemenea, în perioada 8-9 mai, Forumul Constituţional a organizat, în parteneriat cu experţii Comisiei de la Veneţia, o serie de dezbateri cu temele: "Drepturi şi libertăţi", "Reconfigurarea şi reechilibrarea relaţiei dintre Parlament, Preşedinte şi Guvern", "Descentralizare şi regionalizare" şi "Teme de interes în revizuirea Constituţiei României".

Premierul Victor Ponta a declarat că există prevederi foarte bune în Constituţie, prevederi care au fost interpretate abuziv şi care trebuie şi mai bine securizate. "Am procedat la fel ca acum 2.000 de ani, ca în Dreptul roman, ne-am adresat pretorului, Curtea Constituţională, care a adăugat la Constituţie. (...) CCR trebuie să judece, nu trebuie să adauge la Constituţie", a declarat şeful Executivului.

PSD Într-o rezoluţie adoptată de Congresul PSD, în luna aprilie, se susţine necesitatea revizuirii Constituţiei şi sunt indicate ca principale teme de modificare a legii fundamentale: “delimitarea cât mai clară a atribuţiilor Preşedintelui ţării, reducerea numărului actual de parlamentari şi clarificarea rolului Parlamentului, realizarea proiectului de reformă administrativă şi dezvoltare regională, precum şi întărirea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi a independenţei justiţiei”.

PNL Obiectivele importante ale revizuirii Constituţiei vizează reglementarea instituţională, reorganizarea administrativ-teritorială şi definirea separaţiei celor trei puteri ale statului, au afirmat liberalii prin vocea preşedintelui Comisiei juridice din Senat, Tudor Chiuariu. PNL mai vrea ca preşedintele să-l desemneze în funcţia de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul sau alianţa politică ce a obţinut cele mai multe mandate în urma alegerilor parlamentare, potrivit rezultatului oficial al alegerilor, iar în cazul în care acesta nu poate forma un guvern sau nu obţine votul de încredere al Parlamentului, şeful statului să îi încredinţeze sarcina formării Executivului reprezentantului partidului sau alianţei politice care are al doilea cel mai mare număr de mandate parlamentare.

PC Partidul Conservator se declară un susţinător al modernizării Constituţiei şi doreşte clarificarea unor teme importante în noua lege fundamentală, cum ar fi cele care ţin de competenţele instituţiei prezidenţiale şi ale Curţii Constituţionale, dar şi o prevedere care să permită eliminarea traseismului politic.

PDL susţine ca principală teză de revizuire a Constituţiei respectarea rezultatului referendumului din 2009 în urma căruia s-a decis un Parlament unicameral cu 300 de aleşi. PDL propune şi ca Parlamentul să fie dizolvat de drept în cazul în care un referendum pentru demiterea şefului statului eşuează.

PP-DD propune la revizuirea Constituţiei, printre altele, introducerea juraţilor în instanţele de judecată, interdicţia privind migraţia politică a aleşilor în Legislativ şi interdicţia de tăiere a salariilor şi pensiilor. PP-DD mai susţine ca Parlamentul să aibă 300 de membri, Camera Deputaţilor să fie aleasă prin vot pe listă, iar Senatul prin vot uninominal.

Proiectul UDMR depus la Comisia de revizuire a Constituţiei prevede, printre altele, eliminarea sintagmei de stat naţional, transformarea României în republică parlamentară, în care preşedintele să fie ales de Parlament, şi păstrarea bicameralismului, dar cu atribuţii distincte pentru Senat şi Camera Deputaţilor.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ