Amendamentul UDMR privind eliminarea sintagmei "stat naţional" din Constituţie a fost respins

| 29 mai, 2013

Comisia de revizuire a Constituţiei a respins propunerea UDMR de eliminare din articolul 1 al Legii fundamentale a sintagmei ''stat naţional''.

Deputatul UDMR Marton Arpad a formulat la lucrările comisiei amendamentul care prevedea eliminarea sintagmei de stat naţional din Constituţie, însă propunerea a fost respinsă, fiind 20 de voturi ''împotrivă'' şi un vot favorabil.

Marton Arpad a argumentat amendamentul făcând referire la interpretarea articolului 1. 

"În mod evident avem o problemă cu modul în care este interpretată existenţa cuvântului 'naţional'. Atât în Constituţie cât şi în legile ţării sunt garantate anumite libertăţi şi drepturi ale minorităţilor naţionale, când se interpretează atât de către stimaţii prefecţi cât şi de instanţele judecătoreşti din când în când se zice că într-un stat naţional aceste drepturi sunt inaplicabile", a spus deputatul UDMR. 

În replică, parlamentarii Puterii au arătat că nu sunt de acord cu reformularea articolului 1 din Constituţie. 

"În niciun caz nu putem fi de acord cu o astfel de reformulare a articolului 1. Colegul nostru, dacă era foarte atent la articolul 152, alineatul 1, noi, prezenta comisie, suntem ţinuţi ca limite ale revizuirii Constituţiei de acest articol - caracterul naţional pe care doresc colegii de la UDMR să îl eliminăm din Constituţie nu putem depăşi în acest moment articolul 152 din actuala Constituţie", a spus deputatul PSD Florin Iordache, propunând respingerea amendamentului formulat de UDMR.

La rândul său, senatorul liberal Tudor Chiuariu a arătat că PNL respinge acest amendament. 

"Chiar dacă nu ne-am fi aflat în această situaţie care din punct de vedere juridic este extrem de clară şi anume că nu putem revizui Constituţia în vigoare în sensul eliminării caracterului naţional al statului, dar PNL, chiar dacă ne-am fi aflat în situaţia în care acest caracter, această prevedere ar fi fost revizuibilă, tot nu ar fi fost de acord cu acest amendament", a punctat liberalul.

Argumente în favoarea respingerii amendamentului UDMR au adus şi alţi parlamentari, printre care s-a numărat şi Toni Greblă (PSD). "Noi până la urmă ne-am propus să adoptăm un text de revizuire care să şi treacă de referendum, dacă umblăm la articolul 1 sigur nu va trece de referendum", a spus Toni Greblă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ