Crin are de ales între renegocierea protocolului USL sau pierderea guvernării

| 26 mai, 2013

Cuvântul solidaritate a fost folosit în discursurile liderilor UDMR de mai multe ori, iar acesta poate fi un semnal că USL ar trebui să arate bunăvoință față de minoritatea maghiară. Mesajul este că UDMR este pregătită să intre la guvernare – dacă nu alături de USL, atunci alături de PSD.

Participarea liderilor USL la Congresul UDMR are semnificații mult mai profunde decât s-ar putea observa la prima vedere. Discursul premierului Victor Ponta și al președintelui UDMR Kelemen Hunor au fost pline de indicii care arată că discuțiile despre renegocierea relației dintre PSD și PNL, în baza necesității unui nou protocol al USL, au de-a face cu integrarea UDMR în construcția guvernamentală.

Mesajele transmise de Kelemen Hunor au fost clare – Victor Ponta și PSD sunt parteneri, actori politici apropiați de UDMR, care întotdeauna au dovedit empatie și înțelegere față de situația cu care se confruntă maghiarii. Social-democrații, a adăugat Hunor, sunt cei care au fost mereu deschiși dialogului și colaborării politice și instituționale.

De partea cealaltă, atitudinea pe care Crin Antonescu o afișează față de UDMR a început să devină o problemă pentru PNL, care se simte izolat față de un aliat ce s-ar putea dovedi foarte puternic. Deschiderea pe care PSD o demonstrează față de UDMR se aplică și posibilității construcției unei alianțe la guvernamentale între cele două partide, iar PNL este îngrijorat că ar putea să rămână pe dinafară.

Cuvântul solidaritate a fost folosit în discursurile liderilor UDMR de mai multe ori, iar acesta poate fi un semnal că USL ar trebui să arate bunăvoință față de minoritatea maghiară. Mesajul este că UDMR este pregătită să intre la guvernare – dacă nu alături de USL, atunci alături de PSD.

Deplasarea celor doi lideri ai USL la Congresul UDMR așadar nu este întâmplătoare. Atât PSD, cât și PNL au planuri în privința UDMR, dar unii arată deschidere și vor să pună bazele unui parteneriat, în timp ce alții doresc să se folosească de circumstanțe pentru a-și spori atractivitatea față de un electorat ușor naționalist.

Potențiala destrămare a USL este riscul pe care trebuie să-l înfrunte Crin Antonescu, iar o atitudine egoistă și interese strict electorale din partea PNL nu ajută stabilitatea politică. Antonescu trebuie să decidă dacă acceptă o colaborare cu UDMR sau dacă preferă să fie persoana care a distrus cea mai de succes alianță politică din istoria recentă a României. Alegerea e una simplă pentru PNL: ori acceptă renegocierea protocolului USL, ori își asumă rolul de ucigaș al Uniunii Social Liberale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ