Crin Antonescu: Nu este o revizuire a Constituţiei pentru mandatul unui preşedinte, acesta sau altul

| 28 mai, 2013

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat marţi că legea fundamentală a ţării nu este revizuită pentru pentru mandatul unui preşedinte, 'acesta sau altul', al unui premier sau unui guvern, ci se face pe o perioadă mai lungă de timp, pentru a răspunde 'tuturor întrebărilor' şi pentru a preveni toate formele de criză, de blocaj.

'Nu modificăm Constituţia pentru o persoană, pentru mai multe persoane, pentru un actor politic sau altul, pentru un partid sau altul. Nu modificăm Constituţia în funcţie de şi pentru o conjunctură politică. Trebuie, sunt convins, modificăm Constituţia ţinând cont de o durată ceva mai lungă, de experienţă, de modul în care a funcţionat vechea Constituţie, de toate ameninţările pe care le putem imagina şi de toate variantele pe care le putem imagina, pentru ca România să aibă o Constituţie mai clară, pentru a lăsa cât mai puţin loc interpretărilor de conjunctură, pentru a nu mai aduce CCR în situaţia de a suplini Constituţia şi de a suplini lacune sau zone de echivoc ale Constituţiei prin hotărârea CCR', a afirmat Antonescu la dezbaterea ,,Garanţii procedurale privind calitatea procesului de revizuire a Constituţiei'.

În opinia sa, noua formă a Constituţiei va trebui să reflecte şi evoluţiile înregistrate în ultimul timp atât în plan intern, cât şi extern.

'O Constituţie, pe de altă parte, care să aducă la zi tot ce a însemnat în ultimul deceniu evoluţie în societatea românească, evoluţie în peisajul public internaţional, evoluţie în însuşi modul nostru de a înţelege şi de a practica democraţia, în toată amplitudinea acestui termen. Nu sunt atât de optimist încât să îmi închipui că am putea să discutăm detaşaţi de orice apartenenţă politică, de orice interes politic. Până la urmă, este normal să facem acest lucru, pentru că asta reprezentăm fiecare dintre noi, partidele parlamentare, o anumită viziune, anumite opţiuni, inclusiv în materie constituţională. Cred că speranţa noastră, a tuturor, este să facem o revizuire care să dureze cel puţin cât cea precedentă, nu este o revizuire pentru un ciclul electoral, acesta sau altul, nu este o revizuire pentru mandatul unui preşedinte, acesta sau altul, al unui premier sau unui guvern', a subliniat preşedintele Senatului.

El a precizat că începând de miercuri Comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei îşi va începe activitatea şi va lucra 'cu intensitate', discuţiile urmând să pornească de la 'viziunea', propunerile şi amendamentele înaintate de partidele parlamentare.

'Suntem la capătul primei etape, o etapă din punctul meu de vedere decisivă, esenţială, şi anume această consultare cât mai largă posibil, cât mai semnificativă, cât mai bogată a opiniei publice, a segmentelor reprezentative de dimensiuni din opinia publică, din societatea românească, în legătură cu tema unei revizuiri a Constituţiei. Cred că este o etapă esenţială cea care se încheie cu alcătuirea acestui raport al Forumului Constituţional, pentru că îmi pare esenţial atunci când vorbim de o asemenea lucrare să existe un raport, o consonanţă, o legătură între ceea ce este semnificativ ca aspiraţie în societate şi răspunsul legislatorului, răspunsul politicienilor, parlamentarilor. Mâine vor începe lucrările Comisiei parlamentare de revizuire a Constituţiei şi vor începe pornind, pe de o parte, de la viziunea, de la propunerile, de la amendamentele înaintate de partidele parlamentare în reprezentativitatea lor conferită de mandatul popular, de mandatul parlamentar şi, pe de altă parte, de la această bogată şi semnificativă colecţie de opţiuni din societate, din mediul academic, din mediul de specialitate pe care profesorul Pârvulescu şi colegii săi din cadrul Forumului le-au acumulat, le-au sintetizat şi le înaintează. Comisia va lucra cu intensitate iar la capătul acestei prime etape şi înainte de debutul de mâine al comisiei este esenţial pe mai departe ca noi să putem face efortul de a gândi, de a dezbate şi de a decide cu o oarecare înţeleaptă distanţă de emoţia jocului politic al zilei', a spus preşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ