Frunda: UDMR vrea ca maghiara să fie limbă regională

| 31 mai, 2013

UDMR vrea ca limba maghiară să fie recunoscută ca limbă regională, iar minorităţile naţionale să fie recunoscute ca factor constitutiv al statului român, a declarat Gyorgy Frunda, consilier onorific al premierului Victor Ponta.

"UDMR nu este de acord cu regionalizarea, pentru că prin proiectul discutat public vor dispărea judeţele cu populaţie majoritar maghiară, ca decizie, ca posibile decizii în propriile lor probleme", spune Frunda.

Consilierul premierului declară că UDMR propune recunoaşterea statutului minorităţilor naţionale ca factor constitutiv al statului român. "Minoritatea maghiară atunci când a devenit parte a României a fost un factor de stabilizare a statului, de formare a României moderne. Şi doi: dreptul folosirii limbii materne, potrivit Convenţiei europene a limbilor regionale şi minoritare. Sper să se înţeleagă cu USL. Ar fi o posibilitate de a mai rezolva o plajă de probleme între majoritatea română şi comunităţile minoritare din România", a spus Frunda.

El mai spune că asta "ar însemna recunoaşterea limbii maghiare ca o limbă regională, adică acolo unde comunitatea maghiară are o reprezentare substanţială, urmând ca noţiunea de 'substanţial' să se stabilească prin lege, dacă înseamnă 20%, cum este actual sau mai puţin. Înseamnă ca în acele regiuni, limba maghiară să fie folosită în toate domeniile vieţii publice", a afirmat Frunda.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
02 iun, 2013
pensionar
Cine stie doua linbi, sa scrie, sa vorbeasca sa intaleaga este de doua ori -OM.E una cand poti discuta scrie intelege 40 milioane de oameni, s-au daca numai 20 milioane.Toti maghiari ar trebui sa stie anbele linbi, dar nu strica nici la romani care traiesc in zona ca si ei pot pleca la bai, cunparaturi in HU.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ