Dragnea: Maghiarii nu au de ce să se teamă de regionalizare

| 11 iun, 2013

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că maghiarii nu au de ce să se teamă de procesul de regionalizare şi a arătat că un lider de partid nu poate să instige oamenii să iasă în stradă.

"N-am auzit declaraţia asta, ca maghiarii să iasă în stradă. În primul rând sper să nu fie aşa ameninţări din partea unui lider politic, liderul unui partid, că membri din partidul respectiv sau alţi cetăţeni vor ieşi în stradă. Mi se par nişte declaraţii destul de periculoase şi incorecte. Nu poţi ca lider de partid să instigi la aşa ceva", a subliniat Liviu Dragnea, întrebat despre afirmaţii făcute de Hunor Kelemen, la RFI, prin care acesta avertizează că maghiarii ar putea ieşi în stradă dacă regionalizarea va duce la asimilarea Ţinutului Secuiesc spre zone cu populaţie majoritar românească.

Ministrul Dezvoltării Regionale a precizat că se va deplasa, în cadrul acestei caravane a regionalizării, inclusiv în Ţinutul Secuiesc pentru dezbateri.

"Eu am avut mai multe discuţii cu colegii din administraţia locală din Harghita şi Covasna, le-am explicat în amănunt cum vor arăta, care sunt competenţele pe care vor trebui să le aibă regiunile în viitor, le-am răspuns la toate temerile pe care le-au avut şi pe care poate le au în continuare. Nu văd niciun motiv pentru care UDMR-ul de exemplu, prin vocea d-lui preşedinte Hunor, să fie speriat, pentru că nu înfiinţăm state în interiorul României, nu înfiinţăm nişte structuri la care să se pună puncte de frontiere sau să fie graniţe unde să ai nevoie de paşaport să treci. Este vorba de o nouă organizare a teritoriului în aşa fel încât să genereze o dezvoltare echilibrată. Regiunile vor avea ca şi atribuţie principală coordonarea activităţii construirii de teme în domeniul dezvoltării regionale. Or, nu este cazul să se sperie foarte mult de regionalizare, pentru că nu va fi o regionalizare care va determina o regiune în care maghiarii să se simtă stingheri, nu este cazul", a spus vicepremierul Liviu Dragnea.

Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, a declarat, la RFI, că maghiarii din Harghita, Covasna şi Mureş "se tem de o asimilare foarte perversă", prin proiectul regionalizării. El a avertizat că "oamenii ar putea ieşi în stradă, dacă Ţinutul Secuiesc va fi asimilat spre Braşov, Buzău sau Neamţ".

Potrivit acestuia, "nici Ceauşescu nu a îndrăznit în "68 să facă o organizare teritorială în aşa fel încât cele două-trei judeţe să fie împărţite în patru-cinci-şase alte zone sau populaţia să fie asimilată spre Braşov, spre Buzău, spre Neamţ. Oamenii au ieşit în strada şi în "68. Dacă cineva crede că nu vor ieşi în 2013, eu cred că se înşeală!", a adăugat Kelemen Hunor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ