Kelemen, despre introducerea în Constituţie a "regiunii": Asta înseamnă mai multă birocraţie

| 04 iun, 2013

Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, a declarat marţi că introducerea noţiunii de "regiune" în Constituţie înseamnă mai multă birocraţie şi va fi un eşec pe termen mediu şi lung.

"În ceea ce priveşte Constituţia şi amendarea Constituţiei, noi am constatat că maşina de vot funcţionează aproape perfect şi nu ţine cont nimeni de nimic. Acolo unde coaliţia (USL - n.r.) doreşte să se meargă mai departe, dialogul şi căutarea unui consens cât mai larg nu prea există. Eu cred că ne-am aşezat pe un drum care va fi pe termen mediu, pe termen lung, un eşec total. Astăzi s-a votat în comisie deja introducerea în Constituţie a regiunilor cu competenţe administrative. Deci, între Guvern şi judeţ se mai aşează un nivel administrativ. Asta înseamnă mai multă birocraţie, mai mulţi bani din buzunarul fiecărui cetăţean şi trebuie să spun că noi nu am fost de acord cu acest lucru', a afirmat Kelemen, într-o conferinţă de presă, în contextul în care parlamentarii din Comisia pentru revizuirea Constituţiei au adoptat, marţi, un amendament care prevede introducerea, la articolul 3, alineat 3 din legea fundamentală, a noţiunii de 'regiune'.

Potrivit acestuia, "eşecul" regiunilor de dezvoltare economică şi al absorbţiei fondurilor europene nu are drept cauză lipsa nivelului - 'regiune'.

"Introducerea unui nivel în plus, dincolo că va creşte birocraţia şi va necesita un buget mai mare, în momentul în care avem o administraţie total ineficientă, pe termen mediu, pe termen lung, va încurca şi mai mult. Judeţele vor fi golite de atribuţii, încet-încet. Cu toate că, în acest moment, retorica coaliţiei spune că nu se va întâmpla acest lucru, dar nimeni nu va guverna până la sfârşitul lumii. Din acest punct de vedere, USL face aceeaşi greşeală pe care a făcut-o şi PDL. Aproape toate partidele când se aflau la guvernare aveau impresia că vor guverna până la sfârşitul lumii şi chiar o zi în plus după sfârşitul lumii", a evidenţiat Kelemen.

Liderul UDMR a amintit faptul că Uniunea nu susţine forma legii referendumului pe care USL o doreşte, punctând că cei de la Putere au încălcat toate normele parlamentare.

"Poziţia noastră legată de legea referendumului - noi am contestat la CCR, împreună cu ceilalţi colegi din Opoziţie. Poate pentru prima dată de la alegerile de anul trecut, Opoziţia are un punct de vedere comun legat de un proiect de lege. Noi am considerat, de data aceasta, că este bine să semnăm şi să fim parteneri în ceea ce priveşte înaintarea acestui proiect către CCR, fiindcă s-au întâmplat multe lucruri, atât procedural, cât şi în ceea ce priveşte conţinutul proiectului, care din punctul nostru de vedere trebuie discutate la nivelul CCR", a spus Kelemen.

Kelemen a criticat faptul că nu a fost respectat termenul de depunere a amendamentelor, nefiind, astfel, respectate procedurile parlamentare.

"Conţinutul legii, din punctul nostru de vedere, nu corespunde principiului şi literei Constituţiei. Nu poţi să reduci pragul la 30% şi nu poţi să introduci fără niciun argument un alt prag de 25%, nici când vorbim de Constituţie şi de amendarea Constituţiei prin referendum, nici în ceea ce priveşte alte aspecte. (...) Noi considerăm că ceea ce a făcut USL săptămâna trecută încalcă toate normele existente, scrise şi toate cutumele parlamentare. De aceea, noi am susţinut şi vom susţine în continuare acest demers la CCR şi sper că legea se va întoarce în Parlament şi vom avea posibilitatea de a corecta ceea ce nu este corect", a conchis Hunor Kelemen.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ