Antonescu: Amendamentul referitor la familie nu înseamnă homofobie

| 05 iun, 2013

Preşedintele Comisie pentru revizuirea Constituţiei, Crin Antonescu, a declarat, astăzi, că prevederea votată de Comisie, potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria bărbat-femeie, nu limitează drepturile cetăţenilor, indiferent de orientarea lor sexuală, şi nu echivalează cu homofobia.

"Am votat şi eu 'Da'. Asta este familia, asta este un lucru de nediscutat. Asta nu înseamnă în niciun fel, cum înţeleg că pare tentat colegul Cernea, nici homofobie - ăsta e un lucru foarte grav - şi Constituţia României tocmai a extins articolele împotriva discriminării explicit vorbind despre orientarea sexuală - şi nu înseamnă nici o tăiere a vreunui drept. Dar familia e familie, căsătoria e căsătorie şi se face între un bărbat şi o femeie", a spus Antonescu.

El a subliniat că nu se poate confunda această prevedere constituţională cu vreo limitare a drepturilor cetăţenilor, indiferent de orientarea sexuală.

Antonescu a admis că nu era neapărat nevoie ca această situaţie să fie reglementată şi în Constituţie, având în vedere că prevederi explicite în acest sens există în Codul Civil aflat în vigoare.

"Constituţia actuală vorbeşete de familia întemeiată, liber consimţită, între soţi. Codul Civil în vigoare, la rândul lui, spune foarte clar că soţii aceştia trebuie să fie de sexe diferite, când vorbeşte de bărbat şi de femeie. A existat această propunere solicitată, de clarificare în sensul acesta, la nivelul Constituţiei, şi de Biserica Ortodoxă Română, şi propunerea de a introduce ce avem în Codul Civil şi în Constituţie a întrunit o largă majoritate", a spus Antonescu.

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, miercuri, un amendament care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între "un bărbat şi o femeie", sintagmă care înlocuieşte cuvântul "soţi", prezent în textul actual al Legii fundamentale.

Articolul 48, alineatul (1) din actuala Constituţie, care are conţinutul "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor" devine: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor".

Deputatul independent Remus Cernea a declarat, miercuri, că România va fi pusă pe lista ţărilor homofobe dacă amendamentul adoptat de Comisia de revizuire a Constituţiei care defineşte căsătoria ca relaţie dintre un bărbat şi femeie va fi validat de plen şi de referendum.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ