Rolul istoric al bisericilor nu va fi recunoscut în Noua Constituţie

| 05 iun, 2013

Amendamentul propus de deputatul PSD Gheorghe Emacu, potrivit căruia ar fi recunoscut rolul istoric al Bisericii Ortodoxe Române, şi al altor biserici, a fost respins miercuri de către comisia de revizuire a Constituţiei.

Unul dintre amendamentele propuse de BOR comisiei de revizuire a Constituţiei prevede completarea articolului 29 cu o prevedere referitoare la recunoaşterea rolului şi importanţei Bisericii Ortodoxe Române şi al celorlalte culte în istoria naţională a României şi în viaţa societăţii româneşti: "Statul român respectă credinţa poporului român eminamente religios şi recunoaşte rolul important al Bisericii Ortodoxe Române şi al celorlalte biserici şi culte recunoscute în istoria naţională a României şi în viaţa societăţii româneşti. Cultele religioase sunt libere şi se organizează potrivit statutelor proprii, în condiţiile legii".

Deputatul PSD Gheorghe Emacu a susţinut amendamentul formulat de BOR, însă acesta a fost respins la nivelul comisiei de revizuire a Constituţiei.

Pe de altă parte, a fost adoptat un amendament al Forumului constituţional, care a modificat articolul 29, alineatul 4 din Constituţie. Astfel, textul care prevedea că "în relaţiile dintre culte sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de învrăjbire religioasă" a devenit "sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de învrăjbire religioasă".

Acest amendament vine la două luni după ce Sinodul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a decis “iniţierea unor acţiuni de sensibilizare a oficialităţilor, în sensul introducerii sau revizuirii, în viitoarea Constituţie a României, a unor articole care să facă referire la numele lui Dumnezeu sau care să sublinieze rolul familiei în societate, importanţa tradiţiei creştine a poporului român, evidenţierea rolului pe care Biserica Ortodoxă Română l-a avut şi îl are în istoria ţării, a necesităţii predării religiei în şcoală, precum şi importanţa susţinerii românilor aflaţi în afara graniţelor ţării“.

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei consideră “firească” dorinţa Bisericii de stipulare a numelui lui Dumnezeu în viitoarea Constituţie, pe motiv că “suntem creştini de mai bine de 2.000 de ani”.

“Nu ar fi nici desuet, nici în contradicţie cu tradiţia noastră şi, cu atât mai mult, este în acord şi cu textele altor constituţii europene. De exemplu, la începutul textului Constituţiei Germaniei, este invocat numele lui Dumnezeu. Nici nu mai încap în discuţie constituţiile ţărilor islamice, unde deja nu mai discutăm. Noi avem ca exemple ţările cu tradiţie creştină”, au declarat atunci pentru gândul reprezentanţi ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ