Noua Constituţie: Se introduce noţiunea de date cu caracter personal

| 04 iun, 2013

Parlamentarii din Comisia specială de revizuire a Constituţiei au adoptat astăzi, parţial, un amendament al Forumului Constituţional la art. 26, alin.2, articol conform căruia persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi, dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri.

Potrivit amendamentului adoptat de comisie, persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi, dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora sau ordinea publică. De asemenea, ''dreptul persoanelor la protecţia datelor cu caracter personal care le privesc este garantat, iar autorităţile publice au obligaţia de a întreprinde măsuri de protejare a datelor personale ale cetăţenilor români''.

De altfel, noţiunea de date cu caracter personal a fost introdusă în titlul acestui articol. Astfel, articolul 26 va avea titlul "Viaţa intimă, familială, privată şi datele cu caracter personal".

La propunerea senatorului PSD Toni Greblă şi a deputatului PDL Valeria Schelean, a fost eliminată poziţia 4 a amendamentului Forumului Constituţional, conform căreia datele personale trebuie tratate în mod corect, în scopurile precizate şi pe baza consimţământului persoanei interesate sau în temeiul unui alt motiv legitim prevăzut de lege. Persoanele au drept de acces la datele colectate care o privesc, precum şi dreptul de a obţine rectificarea acestora.

Comisia de revizuire a Constituţiei a stabilit să reia discuţiile săptămâna viitoare la alte două subpuncte ale amendamentului Forumului Constituţional, care se referă la faptul că respectarea acestor norme se supune controlului unei autorităţi independente, respectiv la faptul că orice măsură de supraveghere a unei persoane trebuie adusă la cunoştinţa acesteia în cel mult 90/180 de zile de la data încetării.

În cadrul dezbaterilor, deputatul PNL Petre Roman a apreciat că una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă societatea modernă este atacul la datele instituţionale şi a pledat pentru introducerea unei prevederi în acest sens în textul viitoarei Constituţii

"Ciber-atacul ne poate lăsa fără energie, fără nimic, lasă o societate absolut goală. Deci întâi şi întâi protecţia datelor instituţionale care, dacă nu există în Constituţie, nici legea nu va lua măsurile necesare. În al doilea rând, mie mi se pare în regulă chestiunea aceasta că, dacă o persoană a fost supravegheată, să ştie că a fost supravegheată - adică dreptul acesta mi se pare foarte interesant, ca să se poată întoarce împotriva acelora care au supravegheat abuziv", a argumentat fostul premier.

De asemenea, Comisia a adoptat amendamentul senatorului Ovidiu Donţu, care modifică alineatul 1 al articolului constituţional amintit în sensul că ''autorităţile publice garantează dreptul la viaţa privată, familială şi intimă''.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ