Constituţia lui Băsescu a fost respinsă de Parlament

| 22 mai, 2013

Prin decizia Parlamentului putem să ne aşteptăm ca în următoarele zile Băsescu să iasă public şi să declare că noua majoritate nu doreşte respectarea voinţei exprimate de poporul român la referendumul din 2009.

După tensiunile ce au avut loc în ultimele zile în cadrul Uniunii Social Liberale, în urma cărora s-a vehiculat o eventuală rupere a alianţei, marţi s-a reafirmat încă o dată unitatea existentă la nivelul USL. Dovada că USL a trecut peste disensiunile din ultima perioadă s-a văzut în plenul Camerei Deputaţilor, unde a fost discutat proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei, iniţiat de Traian Băsescu.

În urma şedinţei Camerei Deputaţilor a rezultat un vot la care multă lume se aştepta. Deputaţii au respins cu 41 voturi „pentru”, 259 voturi „împotrivă” şi 18 abţineri proiectul înaintat de preşedintele României.

Faptul că USL rămâne unită a fost anunţat atât de Victor Ponta, cât şi de Crin Antonescu în repetate rânduri după ce au apărut micile neînţelegeri din USL. Spusele celor doi lideri s-au şi concretizat în votul deputaţilor din această săptămână.

Însă respingerea de către Parlament a proiectului de lege pentru revizuirea Constituţiei, iniţiat de Traian Băsescu, nu face decât să îi ofere acestuia posibilitatea reluării temelor din 2009. Prin decizia Parlamentului putem să ne aşteptăm ca în următoarele zile Băsescu să iasă public şi să declare că noua majoritate nu doreşte respectarea voinţei exprimate de poporul român la referendumul din 2009.

Toate argumentele cu privire la o nerespectare a votului dat de oameni în 2009 se lovesc însă de realitatea politică de la ora actuală. În acest moment este în lucru un proiect de revizuire a Constituţiei care prevede reducerea numărului de parlamentari, dar şi o adaptare a legii fundamentale la realităţile societăţii româneşti actuale.

Respingerea de Parlament a proiectului inițiat de preşedintele României reprezintă totodată şi un lucru benefic pentru România, atât în plan intern, cât şi în plan extern. Proiectul de revizuire transmis de preşedintele Băsescu reprezenta voinţa unui singur om, fapt inacceptabil într-un stat democratic. Revizuirea legii fundamentale a unui stat trebuie să reprezinte voinţa şi interesele tuturor cetăţenilor, iar cel mai în măsură să se ocupe de acest proces este Parlamentul, cel care deține de altfel și puterea legislativă.

Gestul necugetat al lui Traian Băsescu de a-şi exprima viziunea asupra funcţionării unui stat printr-un proiect de revizuire a Constituţiei ar fi făcut ca intrarea României în Schengen să fie din nou pusă în pericol, iar viitorul raport MCV să fie foarte critic la adresa ţării noastre.

Critici cu privire la respingerea proiectului iniţiat de Traian Băsescu au apărut deja din partea fostului partid prezidenţial, PDL. Primul membru al acestui partid care și-a exprimat părerea a fost Mircea Toader, care a ţinut să precizeze că USL încalcă voinţa cetăţenilor. Liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor dă dovadă prin această ieşire furibundă de o crasă ipocrizie. Este interesant cum din 2009 până în 2012 PDL nu a ţinut cont de voinţa cetăţenilor, neluând nici în calcul pe parcursul mandatului o revizuire a Constituției, iar acum acuză USL că revizuiește Constituția. Ba mai mult, PDL nu a acceptat o reformă a legii electorale propusă de USL, prin care se urmărea exact lucrul invocat de Toader, reducerea numărului de parlamentari.

Încă un ilustru membru al PDL care a ţinut să iasă la înaintare pe acest subiect a fost Cristian Preda. Acesta a venit cu ideea ca cetăţenii să fie îndemnaţi să voteze împotriva revizuirii Constituţiei, dacă USL va continua să manifeste faţă de referendumul din 2009 acelaşi dispreţ pe care l-ar fi arătat la votul din Camera Deputaţilor. Boicotarea referendumului de revizuire a Constituţiei propusă de Cristian Preda vine în contradicţie cu formaţia să profesională de profesor universitar de ştiinţe politice. Un om care cunoaşte regulile de funcţionare a unei democraţii ar trebui să înţeleagă faptul că un referendum înseamnă exprimarea voinței de către popor. Dacă cetăţenii consideră că proiectul de revizuire a Constituţiei la care Parlamentul lucrează nu este bun şi nu le reprezintă interesele, atunci vor vota împotrivă. Dar a boicota un act democratic este sub nivelul pregătirii lui Cristian Preda, care după intrarea în politică pare să fi uitat lucrurile de bază ale ştiinţei politice.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ