UDMR va înainta Parlamentului un statut de autonomie

| 25 mai, 2013

UDMR intenţionează să înainteze Parlamentului României un statut de autonomie, potrivit preşedintelui UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care a adăugat că Secuimea reprezintă o "sursă de energie" pentru comunitatea maghiară din România, iar de puterea acesteia depinde forţa întregii comunităţi.

Antal a mai spus că în Europa nu există nicio altă comunitate asemănătoare Secuimii care nu are autonomie şi de aceea UDMR va înainta Parlamentului României un statut de autonomie pentru "Ţinutul Secuiesc", respectiv pentru judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, locuite preponderent de maghiari. 

"Nu ne facem iluzii că încercările noastre vor fi acceptate de legislativul român, (...) dar nu putem aştepta miracolul cu braţele în sân", a spus Antal Arpad, arătând că scopul Uniunii este de a aduce subiectul autonomiei în centrul discursului public. 

Antal a mai spus că printre obiectivele viitoare se numără organizarea de campanii de informare pentru ca ideea autonomiei să devină "acceptabilă" pentru populaţia majoritară din ţară, dar şi pentru a demonta prejudecăţile legate de acest subiect. 

"Autonomia nu este împotriva comunităţii româneşti, ci să trăim mai bine. E un fapt cert că Secuimea se poate întreţine singură şi economic, dar pentru autonomie avem nevoie şi de sprijinul Uniunii Europene", a spus Antal Arpad. 

Totodată, el a arătat că Secuimea vrea să devină o regiune de sine stătătoare, limba maghiară să devină limbă oficială în regiune, în instituţiile publice să se respecte principiul proporţionalităţii etnice şi, de asemenea, să se respecte simbolurile comunităţii maghiare. 

"Da, vrem la ca Miercurea Ciuc 85% dintre poliţişti şi jandarmi să fie de etnie maghiară", a spus Antal Arpad, spunând că, prin intermediul acestor instituţii, sunt aduşi în zonă "oameni care nu cunosc limba şi cultura" maghiarilor, în scopul schimbării raportului etnic şi readucerii acestuia la nivelul din 1989.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ