Arpad: Autonomia, singurul mod în care maghiarii s-ar simţi confortabil în România

| 04 iun, 2013

Autononomia Ţinutului Secuiesc este singura posibilitate ca maghiarii să se simtă confortabil în România, a spus primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, potrivit căruia ziua de 4 iunie, semnarea Tratatului de la Trianon, este zi de doliu pentru maghiari.

"Pentru noi, ziua de 4 iunie este o zi de doliu. Comunitatea maghiară s-a culcat seara în Ungaria, iar dimineaţa când s-a trezit era deja în România. Noi nu am venit în această ţară, nu am imigrat dintr-o ţară săracă pentru a trăi aici mai bine, ci am rămas pe pămănturile noastre natale, graniţele s-au mişcat deasupra capului nostru", a spus Antal, citat de Mediafax.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe a adăugat că, din acest motiv, maghiarii consideră că promisiunile făcute în 1918 la Alba Iulia trebuie respectate.

"Dorim autononomia Ţinutului Secuiesc. Foarte mulţi dintre cei care au vorbit azi aici au spus acelaşi lucru: singura posibilitate pentru ca noi, cetăţenii români de etnie maghiară, să ne simţim confortabil în această ţară este autonomia", a spus Antal Arpad.

Peste două sute de persoane au participat, astăzi, la Sfântu Gheorghe, la comemorarea semnării Tratatului de la Trianon, unii dintre participanţi purtând panglici de doliu.

Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondialși Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial, pentru a stabili frontierele noului stat Ungaria cu vecinii săi: Austria, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor, România și Cehoslovacia. Tratatul a consfinţit existenţa unui stat maghiar independent, însă nu între graniţele dorite de unguri.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ