Ponta refuză modificarea articolului 1 din Constituție

| 27 mai, 2013

Trebuie găsit numitorul comun în comunicarea cu UDMR și electoratul maghiar pe care îl reprezintă. Acesta evident nu poate fi decât unul european și în acest sens premierul a subliniat că se pot găsi alte soluții în noua Constituție, care să vină în întâmpinarea sensibilităților maghiarilor din Transilvania.

O vorbă de amară de înțelepciune spune: Apără-mă Doamne de prieteni, că de dușmani mă apăr singur! Fără doar și poate aceasta este în ultima vreme și situația în care se regăsește premierul Victor Ponta, care pe lângă greutățile inerente guvernării trebuie să se lupte și cu disciplina și tendințele centrifuge din USL. Ca o firmă cu prea mulți asociați, și o uniune politică este greu de adus la un numitor comun, mai ales când coeziunea ei nu s-a realizat pe baze doctrinare.

Cu atât mai grea misiune are Victor Ponta în USL, după ce s-a văzut nevoit să înfrunte în ultimele luni lipsa de bunăcredință și atacurile concertate atât ale cercurilor liberale pentru care SRS este doar un vârf de lance, cât și ale conservatorilor sub oblăduirea cărora libertatea editorială a fost polarizată și atacurile mass media s-au înmulțit. Cel mai recent prilej de a-l ataca pe premierul social-democrat a fost oferit de participarrea sa dar mai ales de discursul său la Congresul UDMR de la Miercurea Ciuc.

Cele două tabere de rebeli, conservatori și liberali, au în egală măsură motive de ceartă cu ungurii. În mod tradițional conservatorii lui Dan Voiculescu au fost interesați de orice prilej de a acumula voturi din exploatarea sensibilităților naționaliste ale românilor. Conservatorii au fost aceia care au inflamat opinia publică prin atacuri în media și atunci când, imediat după alegeri, a existat o tentativă de a-i coopta pe unguri la guvernare. Ungurii au rămas atunci în opoziție, spre satisfacția ultraconservatorilor, dar cu ce preț s-a văzut mai târziu. USL a pierdut atunci un plus de bonitate în ochii partenerilor europeni, detaliu care ar fi facilitat enorm efortul de comunicare prin care, timp de un an, guvernul USL s-a străduit să repare pagubele cauzate României în plan extern de propaganda pedelistă. În plus, prin cooptarea eșuată au ratat ocazia incredibilă de a-l izola și mai mult pe Traian Băsescu de aliații săi politici.

Liberalii, la rândul lor, speculează și, probabil, există la ora actuală un lobby în PNL care își dorește să-l convingă pe Crin Antonescu că o apropiere a PSD de UDMR poate crea premisele renunțării la alianța cu liberalii și la eliminarea acestora de la guvernare. Într-o măsură mai mică această posibilitate atinge un punct sensibil și la conservatori, care prin tradiție s-au dorit a fi mereu cuiul lui Pepelea în orice alianță politică, mici dar orgolioși, un soi de divă irascibilă și cam trecută, cu pretenții de veto în orice, mizând pe atuurile unei frumuseți demult apuse, ale cărei vestigii abia dacă se mai văd.

Despre frustrările liberale vis-a-vis de discursul către unguri am aflat de la jurnalistul Realității, Rareș Bogdan. Ați ghicit, este aceeași persoană, un apropiat al cercurile liberale care a fost curtat intens la alegerile trecute pentru a candida din partea PNL. Cu aceeași nonșalanță cu care afirma neadevăruri și înainte, când amețea publicul cu informații neverificate despre biroul în care lucrează premierul la guvern, acum a afirmat că Victor Ponta a zis ceea ce n-a zis de fapt: că ar fi de acord cu modificarea articolului 1 din Constituție. Așa cum biroul în care Victor Ponta își desfășoară activitatea este fostul birou al lui Adrian Năstase, de la etajul 2 și nu fostul birou al lui Boc și MRU, de la etajul 1, așa și afirmația premierului despre primul articol este la cu totul alt etaj decât acela unde rătăcește distinsul jurnalist, în căutarea unui adevăr convenabil cercurilor sale de prieteni.

Ultraconservatorilor li s-a dat semnalul de atac prin „Ghimpele” voiculescian, care în mod similar, a titrat fără jenă un neadevăr. Mai mult ca sigur că, în mod previzibil, Antena3 va fredona aceeași arie pentru cîteva zile.

Bun, dar ce s-a întâmplat până la urmă la Miercurea-Ciuc, care să suscite asemenea animozități din taberele acestea? În mod surprinzător, nimic nou sub soare. Premierul și-a continuat politica pașilor mărunți. Este o atitudine consecventă și de bun simț, care în mod normal nu ar necesita mai mult de trei rânduri într-un banal comunicat de presă. UDMR trebuie curtat și apropiat cumva, dacă n-au putut fi cooptați la guvernare. Electoratul maghiar este în momentul de față încă o pârghie prin care Traian Băsescu poate exercita presiuni în momentele cheie, după cum s-a și văzut. Orice întârziere în acest sens ar însemna pierderea inițiativei în favoarea unui nou partid prezidențial, construit pe platforma Mișcării Populare. Pe de altă parte, trebuie găsit numitorul comun în comunicarea cu UDMR și electoratul maghiar pe care îl reprezintă. Acesta evident nu poate fi decât unul european și în acest sens premierul a subliniat că se pot găsi alte soluții în noua Constituție, care să vină în întâmpinarea sensibilităților maghiarilor din Transilvania. Alte soluții înseamnă, în sensul și spiritul discursului lui Victor Ponta, altceva în afara modificării buclucașului articol, susceptibil să fie speculat pentru inflamarea sensibilităților și trezirea animozităților de ambele părți.

Până la urmă, dincolo de manipulările evidente ale comentatorilor amintiți, oricine poate analiza cu luciditate nu numai discursul lui Victor Ponta, ci și ce a spus Kelemen Hunor referitor la radierea primului articol:

„Este o părere pe care avem datoria să o formulăm şi să nu ţinem cont de şansele pe care le putem avea într-o astfel de dezbatere”. Într-un cuvânt, nici ungurii nu cred în șansele acestei inițiative de radiere. Trebuie considerate realitățile de pe teren, care indică printre altele că și ungurii și românii par să aibă nevoie de un arbitru extern. Această problemă se va rezolva până la urmă printr-o reconciliere româno-maghiară impusă în termeni europeni, similar reconcilierii ruso-române care pare a fi impusă în prezent în termeni americani. Cert este că discursurile și orientările naționaliste sunt perdante pe termen lung și nu pot fi lăsate să devină o piedică în calea regionalizării. Ambele părți ar face o înțelegere înțeleaptă dacă ar încerca pe viitor să vină în întâmpinarea soluției europene.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ