Mortalitatea albinelor este mai ridicată în nordul Europei decât în sud -studiu

| 07 apr, 2014

Declinul populaţiei de albine este semnificativ mai ridicat în ţările din nordul Europei decât în cele din sud, se arată în studiul 'Epilobee', prezentat luni la Bruxelles şi citat de AFP.

Este prima cercetare care compară starea de sănătate a stupinelor din ţările Uniunii Europene folosind criterii armonizate pentru a măsura rata mortalităţii albinelor, explică un responsabil al Agenţiei franceze pentru securitate sanitară (Anses). Aceasta este coordonatoarea studiului, care a fost realizat la laboratorul său de la Sophia Antipolis, un centru european de referinţă pentru evaluarea sănătăţii albinelor.

Evaluarea s-a bazat pe observaţiile a 1.350 de inspectori, care au vizitat în trei serii (toamna anului 2012, primăvara şi apoi vara lui 2013) circa 31.800 de colonii de albine din 3.300 de stupine.

Astfel, s-a constatat că în timpul iernii, perioadă când albinele mor în număr mai mare, rata mortalităţii este mai ridicată în nord, unde depăşeşte de obicei 20%, cazurile cele mai grave fiind Belgia (33,6%), Marea Britanie (28,8%), Suedia (28,7%), Finlanda şi Estonia (peste 23%). În schimb, în mai multe ţări din partea de sud a Europei, rata mortalităţii albinelor este sub 10%, considerată 'normală', astfel de exemple fiind Italia (5,3%), Grecia (6,6%) sau Spania (9,5%). Ţări precum Franţa (14,1%), Germania (13,6%) sau Polonia (14,8%) se situează la un nivel intermediar.

Această diferenţă între nord şi sud este pusă de experţi pe seama climei diferite dintre cele două regiuni, dar există şi alţi factori, cum ar fi unii agenţi patogeni precum Varroa, un parazit acarian, sau ciuperca Nosema.

Dar studiul nu a evaluat şi efectul pesticidelor, bănuite că au o de asemenea un rol major în declinul populaţiei de albine. Agenţia Anses justifică lipsa pesticidelor din evaluare prin considerente tehnice legate de lipsa armonizării tehnicilor de dozare a pesticidelor la nivel european.

Studiul, finanţat de Comisia Europeană, va fi efectuat din nou începând cu toamna anului în curs

Tag-uri: albine, Europa, UE
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ