Nicușor Constantinescu, un nou dosar pentru conflict de interese

| 16 iun, 12:26

Agentia Nationala de Integritate anunta ca a sesizat DNA pentru ca a constatat indicii privind posibila savarsire de catre Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta, a infractiunilor de conflict de interese si a celor asimilate infractiunilor de coruptie, motiv pentru care Agentia a sesizat Directia Nationala Anticoruptie. ANI a sesizat si ANAF pentru neconcordantele sesizate cu privire la unele facturi fiscale.

Ce acuza ANI:

"In urma evaluarii, au rezultat indicii privind posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese, intrucat, in perioada exercitarii functiei, Constantinescu Nicusor Daniel a incheiat prin atribuire directa un contract de prestari servicii si 10 acte aditionale, semnate intre C.J. Constanta si S.C. CONPRESS HOLDING S.R.L.

In baza contractului, asociatii acestei societati comerciale au obtinut un folos patrimonial, in valoare de 2.404.913,24 Lei (aprox. 556.260,16 Euro), se scrie in comunicat.

Constantinescu Nicusor Daniel a detinut in cadrul S.C. CONPRESS HOLDING S.R.L. calitatea de asociat (23 mai 1994 - 04 aprilie 2002) si functia de administrator (03 - 04 aprilie 2002), fiind asociat cu Strutinsky Gabriel Sorin, Ciocoiu Sanda, Carciog Mihail Gheorghe, persoane fizice cu care este asociat si in prezent in cadrul altor societati comerciale.

De asemenea, cu ocazia desfasurarii evenimentului "Centura de Aur", organizat in Constanta in perioada 4 - 8 septembrie 2013, C.J. Constanta, prin Presedintele Constantinescu Nicusor Daniel, a incheiat cu agentia de turism S.C. ICAR TOURS CONSTANTA S.R.L. un contract cadru de comercializare a pachetelor de servicii turistice.

Astfel, arata ANI, prin incheierea acestui contract, s-a creat un folos patrimonial, in valoare de 22.000 Lei, in favoarea S.C. XENOTI S.R.L., societate comerciala ce a asigurat, cu ocazia evenimentului mentionat, servicii de cazare la Complexul "FLORA" din Mamaia, si in cadrul careia Constantinescu Nicusor Daniel detine calitatea de asociat. Anterior, in anul 2007, S.C. ICAR TOURS CONSTANTA S.R.L. a  incheiat cu S.C. XENOTI S.R.L. - Complex "FLORA" Mamaia un contract de prestari servicii hoteliere pe durata nedeterminata.

Astfel, pentru efectuarea platilor, Constantinescu Nicusor Daniel, in calitate de Presedinte al C.J. Constanta si ordonator principal de credite, a semnat documentele financiar-contabile constand in cinci ordonantari de plata, doua angajamente bugetare si doua propuneri de angajare.

Mai mult, in calitate de Presedinte al C.J. Constanta, Constantinescu Nicusor Daniel a folosit informatiile referitoare la bugetul institutiei publice si serviciile ce urmeaza a fi achizitionate, informatii ce nu sunt destinate publicatii, in scopul obtinerii unor sume de bani (2.404.913,24 Lei, echiv. a 556.260,16 Euro) pentru asociatii S.C. CONPRESS HOLDING S.R.L. Constanta, societate care apartine acelorasi persoane cu care Presedintele C.J. Constanta se afla in relatii de asociere si colaborare in ultimii cinci ani, in mai multe societati comerciale.

In acelasi sens, CONSTANTINESCU NICUSOR DANIEL, folosind informatii ce nu sunt destinate publicitatii, a favorizat si directionat, prin intermediul agentiei de turism ICAR TOURS CONSTANTA plata sumei in valoare de 252.899,00 Lei pentru serviciile de cazare oferite in timpul competitiei sportive "Centura de Aur", din care, ulterior, suma de22.000 Lei a fost directionata catre propria firma, S.C. XENOTI S.R.L.

Prin urmare, Agentia Nationala de Integritate a sesizat Directia Nationala Anticoruptie in vederea verificarii indiciilor privind savarsirea de catre Constantinescu Nicusor Daniel a infractiunii de conflict de interese (art. 301 din Codul Penal) si a infractiunii asimilate infractiunilor de coruptie (art. 12, lit. b) din Legea nr. 78/2000).

Totodata, avand in vedere neconcordantele sesizate cu privire la unele facturi fiscale, constatate ca urmare a comunicarii acestora de catre S.C. XENOTI S.R.L. - Complex"FLORA" Mamaia si S.C. ICAR TOURS CONSTANTA S.R.L., a fost sesizata si Agentia Nationala de Administrare Fiscala (A.N.A.F.), in vederea declansarii actiunii de control fiscal laS.C. XENOTI S.R.L., in conformitate cu  prevederile Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala.

Persoana evaluata a fost informata despre declansarea procedurii de evaluare. Nicusor Constantinescu nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, in exercitarea dreptului la aparare.

Potrivit art. 301 din Codul Penal al Romaniei, "Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica". De asemenea, conform art. 12, lit. b) din Legea nr. 78/2000, "sunt pedepsite cu inchisoarea de la 1 la 5 ani urmatoarele fapte, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii"."

 

Citeşte şi: BOMBĂ: Baron penal AMENINŢĂ că îşi face partid

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ