Noua Catedrală Regală de la Curtea de Argeș a fost sfințită

| 07 dec, 12:04

Câteva mii de credincioşi au asistat, vineri, la slujba de sfinţire a noii catedrale arhiepiscopale şi regale de la Curtea de Argeş.

Credincioşii, atât localnici, cât şi pelerini veniţi din diferite zone ale ţării, au început să se strângă încă de la primele ore ale dimineţii, în ciuda temperaturii scăzute. Unii au rămas în faţa catedralei pentru a urmări ceremonialul religios, iar cei mai mulţi s-au aşezat la rând, pe Bulevardul Basarabilor, pentru a putea pătrunde ulterior în lăcaşul de cult şi a se ruga la racla cu moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia.
Slujba de sfinţire a catedralei a fost oficiată în aer liber de un sobor de preoţi, în frunte cu arhiepiscopul Calinic, fiind urmată de prima liturghie oficiată în noul lăcaş de cult.
Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a pregătit 4.000 de pachete pentru credincioşii veniţi în pelerinaj.
Racla cu moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia, ocrotitoarea Eparhiei Argeşului şi Muscelului, a fost scoasă joi seară din paraclisul mănăstirii Curtea de Argeş şi însoţită către noua catedrală de un sobor de preoţi. La procesiune au participat aproape o mie de credincioşi cu lumânări aprinse în mâini, în timp ce câteva sute de oameni aşteptau în faţa noului lăcaş de cult.
După oficierea slujbei, credincioşii au putut să se roage la racla cu moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia, depusă în noua catedrală.
Amplasată la intrarea în incinta Mănăstirii Curtea de Argeş, noua catedrală arhiepiscopală, care are şi rolul de necropolă regală, nu depăşeşte ca dimensiuni vechea ctitorie a domnitorului Neagoe Basarab, a cărei edificare este atribuită legendarului meşter Manole.
Noua catedrală are, în linii mari, arhitectura Bisericii Domneşti de la Curtea de Argeş, ctitorită de domnitorul Basarab I la mijlocul secolului al XIV-lea. În incintă există un loc special amenajat, în pridvor, unde sunt locurile de veci pentru membrii Casei Regale a României şi arhiepiscopii Argeşului şi Muscelului.
Piatra de temelie a fost pusă pe 10 mai 2009, în prezenţa Principesei Moştenitoare Margareta şi a Principelui Radu.
Regele Mihai a fost înmormântat, pe 16 decembrie 2017, în noua catedrală arhiepiscopală şi regală din Curtea de Argeş, alături de regina Ana, care a fost înmormântată pe 13 august 2016.
În vechea catedrală arhiepiscopală de la Curtea de Argeş, ctitorită de Neagoe Basarab la începutul secolului al XVI-lea şi refăcută la sfârşitul secolului al XIX-lea, sunt înmormântaţi primii doi regi ai României, Carol I şi Ferdinand. În anul 2003, la Curtea de Argeş au fost aduse şi rămăşiţele pământeşti ale regelui Carol al II-lea, care au fost depuse într-o capelă din curtea mănăstirii.
Sfânta Muceniţă Filofteia a trăit în secolul al XIII-lea, în sudul Dunării, în oraşul Târnovo. Nu se ştie cu exactitate dacă provenea din neam de români sau de bulgari. A fost martirizată la doar 12 ani, fiind ucisă de tatăl său, care s-a supărat că le dădea mâncare sărmanilor.
Moaştele sale se află la Curtea de Argeş de la sfârşitul secolului al XIV-lea. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 1950 a decis generalizarea cultului Sfintei Filofteia de la Argeş, pomenită la 7 decembrie.

Sursa: Agerpres

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ