Noua Constituţie: Prevederi prin care preşedintele dizolvă Parlamentul

| 10 iun, 2013

Comisia pentru revizuirea Constituţiei au decis, astăti, că şeful statului dizolvă Parlamentul în situaţia în care acesta nu a acordat votul de încredere pentru învestitura Guvernului, însă numai după consultarea preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi liderilor forţelor politice parlamentare.

Concret, articolul 89, alin. 1 al Constituţiei a fost modificat în următorul sens: "După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a preşedinţilor partidelor, alianţelor sau formaţiunilor parlamentare, Preşedintele României dizolvă Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru învestitura Guvernului, în termen de 30 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea cel puţin a unei solicitări de învestitură".

Până în prezent, articolul în discuţie a avut următorul conţinut: "După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură".

Acest amendament al parlamentarilor PNL a fost adoptat în Comisia comună a Parlamentului pentru revizuirea Constituţiei cu 17 voturi pentru şi cinci voturi împotrivă.

Comisia a discutat şi o altă prevedere a aceluiaşi articol din legea fundamentală, aprobând amendamentul grupurilor PSD prin care este prevăzut faptul că "Preşedintele dizolvă Parlamentul dacă o hotărâre în acest sens este adoptată cu votul a două treimi dintre membrii fiecărei Camere".

În forma actuală a legii fundamentale, articolul 89, alin. 2 preciza că "În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată". Amendamentul PSD a fost aprobat cu 19 voturi pentru şi trei voturi împotrivă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ