O dată în viaţă: 4 FENOMENE au loc astăzi. NU LE RATA!

| 20 mar, 08:31

Ziua de vineri, 20 martie, este una cu PATRU evenimente rare, o potrivire care poate fi trăită o dată în viaţă. Astăzi au loc o eclipsă de Soare, o super-Lună, mareea secolului iar toate acestea coincid cu echinocţiul de primăvară.

Super-Luna - sau luna la perigeu - este un fenomen care apare atunci când Luna plină (sau Luna nouă) ajunge pe orbita sa la cea mai mică distanţă faţă de Terra şi apare mult mai mare decât în celelalte nopţi. În general, se produc între trei şi şase super-Luni pe an.

Echinocţiul marchează acel moment din fiecare an când ziua şi noaptea au durate egale, la jumătatea intervalului dintre ziua cea mai lungă şi noaptea cea mai lungă dintr-un an. Momentul echinocţiului este marcat primăvara şi toamna.

Deşi eclipsa solară de vineri - care în România va fi una parţială - nu va fi influenţată de celelalte două momente astronomice, specialiştii în domeniu spun că se întâmplă destul de rar ca ele să se producă în aceeaşi zi.

Tot azi are loc un alt fenomen, intitulat „mareea secolului”, care este o maree mai largă, de peste 15 metri în interior. Totuşi, numele este destul de forţat, spun specialiştii, întrucât fenomenul are loc odată la 18 ani.

Cele TREI fenomene - echinocţiu, super-Lună şi eclipsă solară - se vor produce din nou în aceeaşi zi, în acest secol, în anii 2053 şi 2072, însă astăzi avem parte de 4 fenomene care se produc în aceiaşi zi.

Eclipsa parţială de Soare de vineri va începe în jurul orei 10.40, va avea maxima în jurul orei 11.56 şi se va încheia la 13.05, cu o durată medie pentru România de două ore şi 20 de minute.

Acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcţie de locul observaţiei, fiind mai scăzută în sudul ţării şi mai ridicată în nord. Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat între 40 şi 55%, potrivit cifrelor furnizate de specialiştii Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti.

Citeşte şi: Eclipsă DE SOARE în România. Orele la care se poate observa ECLIPSA în diferite regiuni ale ţării

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ