O persoană din trei la nivel mondial, ameninţată de moarte prematură din cauza poluarii din gospodărie

| 03 sep, 2014

O treime din populaţia planetei se află sub riscul unor probleme de sănătate sau chiar de moarte prematură din cauza poluării prezente în aerul din propria gospodărie, potrivit unui studiu recent publicat în revista medicală britanică The Lancet Respiratory Medicine, scrie agenţia France Presse.

Realizat de un grup de cercetători americano britanici, studiul analizează acest tip de poluare, care provine esenţial din activităţi precum prepararea mâncării, încălzirea sau iluminatul, măsurată în interiorul casei.

Poluarea casnică este cauza deceselor unui număr de 4,3 milioane de persoane în 2012, faţă de numai 3,7 milioane de persoane decedate din cauza poluării atmosferice exterioare, potrivit datelor estimative ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. 

Acest tip de poluare ameninţă starea de sănătate a 2,8 miliarde de persoane la nivel mondial, acest număr a rămas constant în ultimii ani în ciuda creşterii populaţiei planetei, potrivit studiului amintit.

Printre persoanele cele mai expuse acestui pericol se află un număr de 600-800 de milioane de familii din Asia şi din Africa care utilizează combustibil solid precum lemn sau cărbune pentru gătit sau pentru a se încălzi. Aceşti combustibili sunt folosiţi frecvent în locuinţe slab ventilate şi expuse incendiilor, ceea ce explică gravitatea poluării aerului din interior.

'Femeile şi copiii sunt în mod particular sensibili la efectele toxice ale acestei poluări şi sunt expuşi celor mai ridicate concentraţii', subliniază cercetătorii în studiul respectiv.

Printre maladiile provocate direct de acest tip de poluare se numără infecţiile respiratorii, bronşitele cronice sau bronhopneumopatia cronică obstructivă, astmul, cancerul pulmonar, cancerul de nas sau gât. Cercetătorii mai precizează că persoanele cele mai vulnerabile trăiesc în regiunile defavorizate unde tratamentele pentru maladiile respiratorii rămân în continuare costisitoare şi puţin disponibile.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ