O sarma uriaşă va fi oferită pelerinilor după Liturghia de la Iaşi

| 11 oct, 2013

O sarma uriaşă, formată din 800 de sarmale, va fi oferită pelerinilor, luni, după Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, Primăria estimând că în total vor fi preparate 65.000 de sarmale, care vor fi împărţite credincioşilor.


Viceprimarul municipiului Iaşi Mihai Chirică a declarat, vineri, presei că, în acest an, la masa pelerinilor vor fi împărţite peste 65.000 de sarmale, imediat după Sfânta Liturghie de luni, de la Catedrala Mitropolitană, prilejuită de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

El susţine că va fi pregătită şi o sarma uriaşă, formată din 800 de sarmale obişnuite, care va fi desfăcută în faţa credincioşilor.

"Anul acesta vom prepara peste 65.000 de sarmale ce vor fi oferite pelerinilor. Masa va avea loc în curtea Cantinei de Ajutor Social. Vor fi şi o mie de litri de vin, bere, sucuri, apă, cozonac şi colaci. Ineditul acţiunii este o sarma uriaşă care va fi formată din 800 de sarmale obişnuite", a afirmat viceprimarul Mihai Chirica.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei ieşene, costurile mesei pelerinilor sunt asigurate din donaţii şi sponsorizări.

În anii anteriori, în zona în care s-au servit sarmale pe 14 octombrie, oamenii s-au îmbrâncit, jandarmii fiind nevoiţi să intervină pentru a calma spiritele.

Anul trecut, în perimetrul respectiv au fost montate garduri metalice, iar poliţiştii locali au permis accesul către oalele cu sarmale, în grupuri de câte 50 de persoane.

Fiecare pelerin a primit în medie cinci-şapte sarmale, în total fiind asigurate aproximativ 10.000 de porţii.

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă într-o procesiune, vineri dimineaţă, din incinta Catedralei Mitropolitane, fiind aşezată apoi într-un baldachin special amenajat în curtea lăcaşului de cult.

Alături de moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva au fost aşezate şi moaştele Sfântului Simeon de la Muntele Minunat, aduse, joi seară, de la Mănăstirea Neamţ.

Pelerinii au început să se aşeze la rând încă de joi seară, aceştia aşteptând peste 12 ore în zona în care vineri dimineaţă urmau să fie scoase sfintele moaşte din incinta Catedralei.

Mai multe străzi din jurul Catedralei au fost închise circulaţiei, iar jandarmii au format un culoar de acces pentru pelerinii care vor să atingă sfintele moaşte.

Câteva mii de credincioşi s-au închinat încă de joi la moaştele Sfintei Parascheva, înainte ca acestea să fie scoase din incinta Catedralei Mitropolitane din Iaşi, oamenii spunând că au venit mai devreme pentru a evita aglomeraţia.

La Iaşi, au ajuns pelerini din mai multe judeţe ale ţării, autocare cu număr de Bucureşti, Galaţi, Neamţ sau Suceava fiind parcate în centrul oraşului.

Autorităţile se aşteaptă ca în zilele următoare rândul de pelerini care se va forma în jurul Mitropoliei ieşene să se întindă constant pe o lungime de peste doi kilometri.

Peste 1.200 de poliţişti şi jandarmi asigură ordinea publică pe perioada pelerinajului religios de la Iaşi.

Peste 250.000 de pelerini din întreaga ţară sunt aşteptaţi în aceste zile în oraş.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
12 oct, 2013
pensionar
Pentru asra se zbate saraci din romania, daca nu au salar, pensie, viata decenta.VAI DE NOI.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ