Călugărul care nu a ascultat de Sfânta Parascheva! L-a ÎNGROZIT din MORMÂNT

| 09 oct, 2014

În mai puţin de o săptămână creştinii din toată lumea o sărbătoresc pe sfânta Parascheva, care a intrat în tradiţia ortodoxă ca mare vindecătoare şi ocrotitoare a Moldovei.

De 367 de ani de când moaştele Cuvioasei Parascheva se află la Iaşi, sărbătoarea din 14 octombrie are o însemnătate cu totul aparte pentru români, sute de mii de credincioşi venind să se închine la racla celei pe care o ştiu „mult folositoare“.

Sfânta Parascheva de la Iaşi se bucură în ţară de un cult deosebit, mai mult decât toţi ceilalţi sfinţi care au moaşte în România.

Citeşte şi: Cât a încasat Biserica de pe urma celor 220.000 credincioşi prezenţi la moaştele Sfintei Parascheva

În mod deosebit, în sărbători, în posturi şi în fiecare vineri, considerată ziua Cuvioasei Parascheva, vin mulţi credincioşi şi se închină la raclă cu credinţă, aducând flori, daruri şi îmbrăcăminte, pe care le ating de racla ei, pentru a primi ajutor, sănătate şi binecuvântare. Se spune că atâtea minuni a săvârşit Sfânta Parascheva, mai multe chiar decât numărul stelelor şi nisipul mării. Pentru că Sfânta vindecă şchiopi, surzi, ciungi, ologi şi tot felul de boli, chiar şi cele mortale; depărtează toată neputinţa nevindecată, numai cu atingerea raclei, scrie ziarullumina.ro.

Şi în zilele noastre, Cuvioasa nu conteneşte a face minuni pentru cei care cu credinţă aleargă la ea, nu numai în Epivata, unde casa părintească a fost transformată în biserică închinată ei, şi în Catedrala mitropolitană de la Iaşi, ci în toată lumea.

Câteva dintre minunile săvârşite de Cuvioasa Parascheva, povestite de credincioşi în scrisorile trimise preoţilor slujitori de la Catedrala mitropolitană din Iaşi, consemnate în „Patericul românesc“ sau în cartea „Suferinţele mamei Blondina, o martiră a Siberiei“.

Un inginer bolnav de plămâni a fost internat în spital pentru operaţie. În acest timp, mama sa a mers la moaştele Cuvioasei Parascheva, cerându-i sănătate pentru fiul ei. Timp de două săptămâni, doctorii au tot amânat operaţia. Şi observând că leziunile pulmonare s-au vindecat în chip miraculos, i-au spus bolnavului că nu mai este nevoie să fie operat şi să se întoarcă acasă, pentru că „este cineva care se roagă lui Dumnezeu pentru dumneavoastră!“.

Citeşte şi: Cele mai puternice moaşte din ROMÂNIA! Credincioşii stau zile şi nopţi să ajungă la ele

Într-o zi, o femeie de 40 de ani a intrat în Sfânta Mitropolie, alergând prin biserică şi plângând în hohote. Un preot slujitor care se afla atunci în biserică a întrebat-o ce are. Aceasta i-a spus că a făcut sinuzită, dar, neavând timp să se trateze, s-a pomenit cu dureri grozave de cap şi apoi i s-a umflat tot capul. Mergând în cele din urmă la medic, acesta i-a spus că tot creierul este acoperit cu puroi şi că trebuie să-i facă operaţie foarte grea, dar că ea nu va rezista la această operaţie, şi de aceea să aştepte moartea.

Preotul a întrebat-o dacă crede în Dumnezeu, iar ea a spus că da, dar la biserică vine rar, având serviciu, copii şi sărăcie mare. Atunci, el i-a făcut pomelnic şi a dus-o la Cuvioasa, unde s-a închinat. Preotul povesteşte că peste trei luni a întâlnit-o pe stradă, sănătoasă şi voioasă. Femeia i-a spus atunci slujitorului Domnului că „la vreo trei săptămâni după ce am dat pomelnicul, a început să-mi curgă puroi din nas şi a curs mult timp. S-a scurs toată infecţia de pe creier şi m-am făcut sănătoasă“.  A doua zi, a simţit că este sănătos, şi până astăzi nu mai are nimic

Un preot din Ardeal povesteşte că era bolnav de plămâni şi făcând foarte multe injecţii cu antibiotice, a simţit că începe să orbească. Când s-a dus la doctor, acesta i-a confirmat nenorocirea. Imediat, preotul s-a urcat în tren şi a venit la Iaşi. Era ora 22:00. Catedrala era închisă. Atunci a stat în genunchi, afară, lângă peretele unde erau moaştele Sfintei Parascheva, s-a rugat câteva ceasuri, plângând. A doua zi a simţit că este sănătos, şi până astăzi nu mai are nimic nici cu ochii, nici cu plămânii şi slujeşte Sfânta Liturghie la o mănăstire din Ardeal.

Istoria Sfintei Parascheva

Sfânta Parascheva şi fratele ei s-au născut într-o familie înstărită de creştini şi au fost crescuţi cu frică de Dumnezeu.

Se întâmpla în secolul al XI-lea, în satul Epivata, aflat pe malul Mării Marmara. După moartea părinţilor, amândoi şi-au împărţit averea săracilor şi s-au retras la mănăstire.

Fratele Sfintei a primit numele Eftimie şi a ajuns epis­cop într-o localitate numită Madite, unde şi-a păstorit bine neamul până la sfârşitul vieţii, scrie click.ro.

Avea doar 25 de ani Sfânta, când un înger i-a spus în vis să se întoarcă în satul natal, pentru ca acolo să treacă la Dumnezeu. Într-adevăr, după doi ani, în anul 1050, ea s-a stins din viaţă. Mai târziu, moaştele ei au fost găsite întregi în mormânt, în urma unei minuni.

Se spune că în apropierea ei a fost îngropat un om păcătos. Imediat după aceea, Sfânta s-a arătat în visele unor călugări şi le-a cerut să fie mutat păcătosul de lângă ea. Cum toţi întârziau să-i împlinească rugămintea, ea s-a ivit iar în visul unuia şi l-a strigat atât de tare, de l-a îngrozit. Când a fost dezgropat, trupul Sfintei răspândea mireasmă de tămâie.

După dezvelirea mormântului, moaştele Sfintei au fost aşezate în Biserica Sfinţilor Apostoli din oraşul ei natal, unde au rămas vreme de 175 de ani.

Apoi, au fost mutate la Târnovo, în anul 1223. Aici au fost păstrate alţi 160 de ani, până când Bulgaria a căzut sub ocupaţie otomană.

Pentru puţin timp, turcii au cedat voievodului Mircea cel Bătrân rămăşiţele Sfintei, pentru ca apoi să le ofere cneaghinei Anghelina a Serbiei, motiv pentru care au fost luate din Ţara Românească şi duse la Belgrad.

Alţi 125 de ani au trecut şi turcii au ocupat şi Serbia, mutând moaştele Sfintei la palatul sultanului din Constantinopol.

De aici au fost răscumpărate în anul 1641 de domnul Moldovei, Vasile Lupu, şi aduse la Biserica Sfinţii Trei Ierarhi de la Iaşi.

Nici în locul acesta Sfânta nu şi-a găsit liniştea. Un incendiu a dus la mutarea moaştelor în Catedrala Mitropolitană, unde se găsesc astăzi.

Moaştele Sfintei Parascheva au fost aduse la Iaşi datorită domnitorului Vasile Lupu, care a plătit 300 de pungi cu aur sultanului Murad al IV-lea.

Motivul? El spera ca această mutare să fie o stavilă în plus în faţa extinderii mişcării calviniste în Moldova. Pentru a ajuta ortodoxismul, el ridicase şcoli, o tipografie şi Biserica Sfinţii Trei Ierarhi, unde au fost aşezate moaştele Sfintei. Datorită acestui fapt, se spune că Sfânta Parascheva a apărat ortodoxismul şi Moldova din cele mai vechi timpuri.

În noaptea dintre 26 şi 27 decembrie 1888, moaştele Sfintei Parascheva se găseau în Biserica Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi, când flăcările unui incendiu au cuprins sfântul lăcaş.

A fost canonizată la noi în anul 1955

Fericitul Patriarh Eftimie al Bulgariei a fost cel care a trecut în sinaxarul Bisericii data de 14 octombrie ca zi de prăznuire a Sfintei Parascheva.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 mai, 10:42
elisa
sf parascheva
ateu imputit o sa fii pedepsit de Dumnezeu atunci cand nici nu te astepti!!!!!
09 oct, 2014
Fratele Filimon Felasie
Fiilor drept-credincioşi, citiţi următoarele adevăruri despre viaţa cea binecuvântată a părintelui Arsenie Boca şi luaţi aminte că veţi putea intra în Împărăţia Cerului doar dacă le veţi mărturisi întru mântuirea cea dătătoare de viaţă veşnică:

► Atunci când Dumnezeu a spus “Să fie lumină!”, cita din Arsenie Boca.
► Se spune că Dumnezeu a făcut Pământul, Soarele, Luna, stelele, plantele, animalele şi omul. Pe Dumnezeu l-a făcut Arsenie Boca. De mai multe ori şi în poziţii diferite.
► Moise a primit Cele 10 Porunci de la Arsenie Boca.
► Când merge la culcare, Bau-Bau se uită în şifonier şi sub pat ca nu cumva Arsenie Boca să fie acolo.
► Arsenie Boca a scris un almanah gastronomic intitulat “Cartea de bukkake”, datorită faptului că iubea credincioşii exact ca sarea-n bukkake. În cųrând va fi editat un al doilea volum denumit “Bukkake tradiţionale”.
► Atunci când Iisus a înviat, a suferit un preinfarct în momentul în care a auzit că pe Pământ există unul mai tare ca el. Era vorba despre Arsenie Boca.
► Arsenie Boca ştie ce este lerul despre care cântă Ştefan Hruşcă.
► Arsenie Boca a inventat motorul Euro 666.
► Arsenie Boca n-a avut copii, dar el e adevăratul tată al lui Luke Skywalker.
► Arsenie Boca îl vede pe Omul Invizibil.
► Dacă tu ai 10 lei şi Arsenie Boca are 10 lei, Arsenie Boca are mai mulţi bani ca tine.
► Nu există femei frigide sau lesbiene, ci doar femei care încă nu l-au cunoscut pe Arsenie Boca.
► Când Arsenie Boca s-a hotărât să fumeze, ţigările au început să se îmbolnăvească de cancer.
► Arsenie Boca îi spovedea pe Iustin Pârvu şi Ilie Cleopa folosind mirul pe post de lubrifiant. Lui Arsenie Papacioc îi dădea cu agheasmă la papacioacă.
► Dacă Arsenie Boca ar fi purtat elice în loc de potcap, s-ar fi numit Arsenie Belişcopter.
12 oct, 2014
Irin
Esti nesimtit
Doamne ajuta!
16 mai, 10:39
elisa
ateu imputit o sa fii pedepsit atunci cand nu te astepti!!!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ