Cât a încasat Biserica de pe urma celor 220.000 credincioşi prezenţi la moaştele Sfintei Parascheva

| 15 oct, 2013

Sunt ultimele ore de pelerinaj la moastele Sfintei Parascheva, pe la care au trecut sa se inchine peste 220.000 de credinciosi, spun jandarmii.

Dupa un calcul estimativ, cele cinci zile in care pelerini din toata lumea au ajuns la Iasi aduc venituri importante pentru Mitropolia Moldovei si Bucovinei: 600.000 de euro numai din lumanari si pomelnice.

S-au luat in calcul 250.000 de credinciosi: 220.000 care s-au inchinat la racla, potrivit jandarmilor, plus cei care au participat la Sfanta liturghie sau doar s-au inchinat in biserica, fara sa stea la randul pelerinilor.

Aproape fiecare credincios a lasat bani pentru pomelnicele in cutiile raspandite la Mitropolie. Daca socotim cel putin 10 lei pusi la pomelnic rezulta doua milioane si jumatate de lei.

In curtea catedralei au fost puse 5 cutii pentru pomelnice. Patru dintre ele au fost asezate pe o distanta de mai putin de 200 de metri, pe aleea principala de acces spre Mitroplie, in calea credinciosilor.

La baldachinul cu moastele Sfintei Parascheva, pelerinii au putut pune pomelnice in doua cutii mari, asezate discret, in stanga si in dreapta raclei. Recipientele abia se vad de departe, fiind mascate de buchete mari de flori si de icoane. In plus, mai multi preoti au stat permanent langa ele.

Bani frumosi au iesit si din vanzarea lumanarilor. La un leu bucata, se aduna 250.000 de lei. Numai pomelnicele plus luminarile au adus venituri de doua milioane si 750.000 de lei, adica peste 600.000 de euro.

N-am socotit si incasarile de la tarabele Mitropoliei unde s-au vandut obiecte religioase. Fiecare pelerin a putut sa cumpere de exemplu sticla pentru agheazma la 5 lei bucata, icoane intre 5 lei si 50 de lei, matanii- la 4 lei bucata si sticle cu mir.

Ca in fiecare an, reprezentantii Mitropoliei au pastrat discretia in privinta banilor stransi: "Bilantul il vom face la 2-3 zile dupa ce o ducem pe Sfanta inapoi in catedrala. Departamentul Economic se ocupa de bani."

Oamenii bisericii spun ca profitul de pe urma celui mai mare pelerinaj crestin merge la actiuni caritabile si ajutorarea bisericilor sarace.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

7 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 oct, 2013
Popa Grigore
Putna
Nu vad din partea conducerii superioare a BOR nici-o reactie la salvarea Putnei ! ?
16 oct, 2013
manuela
moastele alea stau un an intreg in biserica si pot fi pupate de credinciosi cate ori au chef. de ce trebuie sa stea cu orele la rand, sa se imbranceasca sa lesine sau sa crape, cand o pot face in liniste , pe parcursul unui an intreg? o intrebare de profan... suntem de rasul Europei, n-avem ce manca, somajul e in floare , economia la pamant dar se fac biserici intr-o veselie si pelerinaje pentru ce? au ajutat la ceva pe cineva? in afara de rotunjit burtile si conturile popimii
16 oct, 2013
THOR
impozitarea?
Nu ar fi nici o problema daca banii ar fi impozitati si Biserica ar renunta sa mai primeasca bani de la Stat , ca are destui de multi, nu ii mai trebuie si de la contribuabil. In loc sa ii primeasca Biserica, as pr opune Sanatatea si Educatia, adica spitale si scoli, ca biserici sunt mult, mult pre multe. Romania are nevoie de edcucatie si sistem sanitar performant, nu de biserici . Ca sa nu mai vorbim de magaria religiei in scoli, complet in afara Constitutiei
16 oct, 2013
maradona
fara de sfarsit
A fost vreodata altfel?
15 oct, 2013
Octavian
SF. Parascheva
Dar nu inteleg care este problema? De ce celelalte instituii nu-s acuzate niciodata de nimic, numai Biserica la fiecare eveniment important este practic atacata ? Orice prost isi poate da seama ca mass-media vrea sa surpe prin stirile ei lipsite de adevar de cele mai multe ori si de bun simt Biserica deci implicit pe Iisus Hristos Mantuitorul, de vreme ce El este CAP al Bisericii iar Biserica este Trupul Sau !
Deci in final : RUSINE ! Ar trebui sa va ocupati de altceva nu de Biserica...vai de voi, ce necazuri veti avea ca o prigoniti. Si nu de la Patriarh sau de la preoti sau de la episopi, ci de la Dumnezeu Insasi !
16 oct, 2013
manuela
Oare? eu nu stiu sa fi avut Isus limuzine, haine brodate cu fir de aur si biserici cu cupole aurite... mergea pe jos sau pe asin, nicidecum in Mercedes...oamenii il intampinau cu flori, nu cu mese pantagruelice si nu cerea bani cum fac ''mostenitorii'' de azi... ajuta macar cu o vorba buna saracii si bolnavii, nu ii lasa neingropati daca nu aveau bani sa plateasca o slujba mitraliata , rostita in viteza ca de, preotul mai are si altele de facut... asta e Isus pe care il aperi? asta e biserica lui?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ