CUVIOASA Parascheva, de peste 370 de ani la Iaşi

| 14 oct, 2014

Creştinii ortodocşi o sărbătoresc la 14 octombrie pe Cuvioasa Parascheva – femeia care a ajuns la sfinţenie în 27 de ani de viaţă.

SFÂNTA PARASCHEVA. Cuvioasa Parascheva a trăit în secolul al XI-lea. S-a născut în localitatea tracă Epivat, în apropierea Constantinopolului. Din adolescenţă s-a simţit atrasă de viaţa monahală. Şi-a părăsit casa părintească înainte să împlinească 20 de ani şi a intrat într-o mănăstire din regiunea natală.

SFÂNTA PARASCHEVA, 14 OCTOMBRIE. La puţin timp a făcut un pelerinaj la Locurile Sfinte şi a rămas într-o mănăstire de maici din Pustiul Iordanului. Aici a trăit în curăţie şi asceză, încât, spun unele izvoare, că în timpul rugăciunii ajunsese să vorbească în duh cu îngerii. Aşa a primit o poruncă de la Dumnezeu: să se întoarcă în patria sa şi să-şi continue acolo viaţa de călugăriţă.

SFÂNTA PARASCHEVA. S-a întors în Tracia pe când avea 25 de ani. A mai trăit 2 ani în anonimat şi tot ca o necunoscută a murit când avea 27 de ani. Parascheva avea să devină „celebră”, 200 de ani mai târziu, când sătenii au vrut să înmormânteze în locul unde era îngropată Parascheva pe un marinar găsit mort pe plajă în urma unui naufragiu.

SFÂNTA PARASCHEVA, 14 OCTOMBRIE. Nişte creştini din sat au avut o viziune. Parascheva li s-a arătat şi le-a spus să-i ia trupul şi să i-l aşeze în biserică. Sătenii au săpat şi au găsit trupul sfintei neputrezit.

SFÂNTA PARASCHEVA. Atunci a început, de fapt, lucrarea Sfintei Cuvioase Parascheva prin moaştele sale care au fost purtate pe rând la Constantinopol, Târnovo-Bulgaria, Belgrad-Serbia şi înapoi la Constantinopol.

SFÂNTA PARASCHEVA. În Moldova, moaştele Sfintei Parascheva au ajuns după ce domnul Moldovei, Vasile Lupu (1634-1653), a plătit toate datoriile Patriarhiei de Constantinopol către Înalta Poartă, în valoare de 260 de pungi de galbeni.

SFÂNTA PARASCHEVA, 14 OCTOMBRIE Patriarhia a dat ca răsplată domnului moldovean racla cu moaştele Sfintei Parascheva. Vasile Lupu avea să mai plătească alte 300 de pungi de aur, pentru a primi acordul Puterii otomane de a transporta până la Iaşi trupul unui mort. Legea vremii interzicea transportarea unui cadavru mai mult de trei mile.

SFÂNTA PARASCHEVA. Moaştele Sfintei Parascheva au ajuns la Iaşi în 1641 şi au fost aşezate în Biserica Mănăstirii Sfinţii Trei Ierarhi. După terminarea construcţiei Catedralei Mitropolitane din Iaşi, în 1887 moaştele au fost mutate în catedrala în care se găsesc şi astăzi.

SFÂNTA PARASCHEVA. Ziua de 14 octombrie a devenit ocazia unuia dintre cele mai mari pelerinaje din Biserica Ortodoxă. Sute de mii de creştini vin la Iaşi şi aşteaptă la rând multe ore să se închine moaştelor Sfintei Parascheva. Pelerinajul se întemeiază pe credinţa că Sfânta Parascheva mijloceşte pentru împlinirea rugăciunilor făcute lână trupul său nedescompus.

Citeşte şi: SFÂNTA PARASCHEVA, 14 octombrie: Ce NU e bine să faci astăzi

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 oct, 2014
Fratele Filimon Felasie
Fiilor drept-credincioşi, citiţi următoarele adevăruri despre viaţa cea binecuvântată a părintelui Arsenie Boca şi luaţi aminte că veţi putea intra în Împărăţia Cerului doar dacă le veţi mărturisi întru mântuirea cea dătătoare de viaţă veşnică:

► Atunci când Dumnezeu a spus “Să fie lumină!”, cita din Arsenie Boca.
► Se spune că Dumnezeu a făcut Pământul, Soarele, Luna, stelele, plantele, animalele şi omul. Pe Dumnezeu l-a făcut Arsenie Boca. De mai multe ori şi în poziţii diferite.
► Moise a primit Cele 10 Porunci de la Arsenie Boca.
► Când merge la culcare, Bau-Bau se uită în şifonier şi sub pat ca nu cumva Arsenie Boca să fie acolo.
► Arsenie Boca a scris un almanah gastronomic intitulat “Cartea de bukkake”, datorită faptului că iubea credincioşii exact ca sarea-n bukkake. În cųrând va apărea un al doilea volum denumit “Bukkake tradiţionale”.
► Atunci când Iisus a înviat, a suferit un preinfarct în momentul în care a auzit că pe Pământ există unul mai tare ca el. Era vorba despre Arsenie Boca.
► Arsenie Boca a inventat motorul cu agheasmă, motor ce respectă standardele Euro 666.
► Arsenie Boca îl vede pe Omul Invizibil.
► Dacă tu ai 10 lei şi Arsenie Boca are 10 lei, Arsenie Boca are mai mulţi bani ca tine.
► Nu există femei frigide sau lesbiene, ci doar femei care încă nu l-au cunoscut pe Arsenie Boca.
► Când Arsenie Boca s-a hotărât să fumeze, ţigările au început să se îmbolnăvească de cancer.
► Conchita Wurst este fiica lui Arsenie Boca pentru că, la fel ca tatăl său, are barbă, cântă pe nas şi se îmbracă în rochii lungi şi negre.
► Arsenie Boca îi spovedea pe Iustin Pârvu şi Ilie Cleopa folosind mirul pe post de lubrifiant. Lui Arsenie Papacioc îi dădea cu agheasmă la papacioacă.
► Dacă Arsenie Boca ar fi purtat elice în loc de potcap, s-ar fi numit Arsenie Belişcopter.
16 oct, 2014
Preafericitul Daniel Trafaleteanul
Comunicat public din partea Patriarhiei Române

Dragi credincioşi, sunt Preafericirea Mea Daniel şi în calitate de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române vă înştiinţez că suntem în pragul colapsului: ţara noastră a rămas fără resurse de ċăċat!

Din cauza sărbatorilor ortodoxe din ultimele săptămâni, rezerva de ċăċat a României a fost epuizată. Deşi existau câteva diferenţe de opinie între membrii Sfântului Sinod, când a fost vorba de mâncat ċăċat, cu toţii au ajuns la un consens şi nimeni nu a mai ţinut cont de funcţie, vârstă şi simpatii, toţi aceştia trecând direct la înfulecat.

Trist este faptul că majoritatea credincioşilor nu s-au mulţumit să consume ċăċat în timpul slujbelor, ci şi-au luat şi câte doi saci pentru acasă. Absolut toţi enoriaşii au mâncat ċăċat în timpul slujbelor, în timpul discuţiilor de pe marginea străzii şi chiar alături de familiile lor, la chermeze, nunţi, botezuri sau cumetrii.

Pasiunea pentru consumul de ċăċat s-a răspândit rapid, astfel că o multitudine de preoţi, diaconi, călugari, episcopi si mitropoliţi s-au apucat, la rândul lor, să mănânce ċăċat. Din păcate pentru ei, zăcămintele de ċăċat ale României au fost epuizate, astfel că doar printr-o minune va mai fi descoperit vreun zăcământ de ċăċat care încă n-a fost consumat în această ţară. În acest mod se poate explica de ce, în ultima perioadă, foarte mulţi credincioşi au început să mănânce ċăċat în afara ţării, chiar şi prin moschei, sinagogi sau temple.

Cu sufletul plin de speranţa că vom identifica un nou zăcământ de ċăċat pe teritoriul ţării noastre, astfel încât să nu fie nevoie sa apelăm la importuri şi gândindu-ne cu evlavie la Bântuitorul nostru Iisus, vă spun „Fiţi binecuvântaţi, fiilor”. Doamne ajută!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ