Primii pelerini s-au aşezat la rând pentru a se închina la racla Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi

| 09 oct, 2014

Pelerini ortodocşi şi catolici au venit la Iaşi încă de la primele ore ale dimineţii de joi pentru a fi printre primii care se închină la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, numită în popor şi Sfânta Vineri, considerată a fi ocrotitoarea Moldovei.

Un grup de cinci femei din judeţul Neamţ şi o familie de zece persoane din Bucureşti sunt primii pelerini care s-au aşezat la rând în apropierea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pentru a se închina vineri dimineaţa la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. 

'Nici nu ştiu de când vin la Sfântă. Sunt foarte mulţi ani. Le-am pierdut numărul. Până acum şase ani veneam să mă închin la Sfântă de hramul ei, pe 14 octombrie, dar era prea aglomerat. Acum venim cu o zi înainte de scoaterea raclei din Catedrala Mitropolitană. Azi ne-am aşezat la rând de la ora 9,00 şi aşteptăm să participăm la procesiune. E un moment unic', a spus Elena Nicolae. 

Femeia în vârstă de 70 de ani susţine că a venit prima oară la Iaşi pentru a o prăznui pe Sf. Parascheva în urmă cu aproximativ 20 de ani, la îndemnul unei prietene. De atunci, femeia vine în fiecare an să se închine la moaştele Sfintei. În timpul pelerinajelor femeile şi-au făcut prieteni cu care păstrează legătura şi în timpul anului. 'Vorbim la telefon, ne vizităm sau plecăm împreună în pelerinaje. Acum am rămas eu aici pentru a ţine loc. Colegele mele s-au dus prin oraş să cumpere de mâncare, altele dau acatiste în Catedrală. Facem cu rândul până seara, după aceea ne adunăm cu toatele şi aşteptăm scoaterea Sfintei din Mitropolie', a mai spus Elena Nicolae.

La acelaşi rând stă şi un elev în clasa a VIII-a şi familia sa care locuieşte în sectorul cinci în Bucureşti. La cei 14 ani ai săi băiatul a venit la Iaşi cu părinţii, bunicii şi verii pentru a se ruga cu toţii la Sfânta Parascheva să îl ajute să obţină o notă cât mai mare la Evaluarea Naţională pe care o va susţine în vara anului 2015. Deşi s-au închinat la racla Sfintei Parascheva, care acum se află în Catedrala Mitropolitană, cu toţii aşteaptă procesiunea de vineri dimineaţa, când moaştele vor fi scoase pentru câteva zile în curtea mitropolitană. Ei consideră că în perioada zilei de 14 octombrie, când se prăznuieşte hramul, puterile Sfintei sunt mai mari. 

Acestora li s-au alăturat alte câteva sute de credincioşi veniţi sunt din partea sudică a Moldovei, în special judeţul Galaţi. Înainte de a se aşeza la rând pelerinii au preferat să se plimbe pe străzile din centrul oraşului sau să asiste la slujbele oficiate în Catedrala Mitropolitană. 

Potrivit reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, racla cu moaştele Sf. Cuv. Parascheva, alături de racla în care se află fragmente din sfintele moaşte ale mai multor sfinţi ai Bisericii Ortodoxe, vor fi scoase vineri din Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi vor fi purtate în jurul sfântului locaş, apoi vor fi depuse în baldachinul special amenajat. Procesiunea va începe la ora 6,30 cu Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, apoi se va face înconjurul catedralei prin bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt. 

În fiecare an, în preajma zilei de 14 octombrie, când se sărbătoreşte hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Iaşiul devine cel mai mare centru de pelerinaj din ţară şi unul dintre cele mai mari din Europa. La moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, dar şi la cele ale sfinţilor aduşi în pelerinaj special cu această ocazie, vin să se închine atât ortodocşi, cât şi romano-catolici din ţară şi străinătate. 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
10 oct, 2014
Fratele Filimon Felasie
Fiilor drept-credincioşi, citiţi următoarele adevăruri despre viaţa cea binecuvântată a părintelui Arsenie Boca şi luaţi aminte că veţi putea intra în Împărăţia Cerului doar dacă le veţi mărturisi întru mântuirea cea dătătoare de viaţă veşnică:

► Atunci când Dumnezeu a spus “Să fie lumină!”, cita din Arsenie Boca.
► Se spune că Dumnezeu a făcut Pământul, Soarele, Luna, stelele, plantele, animalele şi omul. Pe Dumnezeu l-a făcut Arsenie Boca. De mai multe ori şi în poziţii diferite.
► Moise a primit Cele 10 Porunci de la Arsenie Boca.
► Când merge la culcare, Bau-Bau se uită în şifonier şi sub pat ca nu cumva Arsenie Boca să fie acolo.
► Arsenie Boca a scris un almanah gastronomic intitulat “Cartea de bukkake”, datorită faptului că iubea credincioşii exact ca sarea-n bukkake. În cųrând va fi editat un al doilea volum denumit “Bukkake tradiţionale”.
► Atunci când Iisus a înviat, a suferit un preinfarct în momentul în care a auzit că pe Pământ există unul mai tare ca el. Era vorba despre Arsenie Boca.
► Arsenie Boca ştie ce este lerul despre care cântă Ştefan Hruşcă.
► Arsenie Boca a inventat motorul Euro 666.
► Arsenie Boca n-a avut copii, dar el e adevăratul tată al lui Luke Skywalker.
► Arsenie Boca îl vede pe Omul Invizibil.
► Dacă tu ai 10 lei şi Arsenie Boca are 10 lei, Arsenie Boca are mai mulţi bani ca tine.
► Nu există femei frigide sau lesbiene, ci doar femei care încă nu l-au cunoscut pe Arsenie Boca.
► Când Arsenie Boca s-a hotărât să fumeze, ţigările au început să se îmbolnăvească de cancer.
► Arsenie Boca îi spovedea pe Iustin Pârvu şi Ilie Cleopa folosind mirul pe post de lubrifiant. Lui Arsenie Papacioc îi dădea cu agheasmă la papacioacă.
► Dacă Arsenie Boca ar fi purtat elice în loc de potcap, s-ar fi numit Arsenie Belişcopter.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ