Oltean a retras proiectul privind retrocedarea proprietăţilor cultelor

| 24 mai, 2013

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a retras proiectul legislativ privind retrocedarea proprietăţilor cultelor, din cauza căruia a fost acuzat că ar fi "cel mai extremist membru din Parlamentul României", de către preşedintele Romanian Greek-Catholic Association din SUA.

"Mi-am retras momentan iniţiativa legislativă. Luni am făcut acest lucru. Vreau să remarc nu atitudinea extrem de violentă a preotului Chris Terhes, căruia mi se pare absolut firesc nici să nu-i răspund la scrisoarea deschisă, întrebările sunt mult peste ce cred eu că ar trebui să facă un preot chiar şi din SUA, ci atitudinea absolut elegantă a preoţilor din Bistriţa-Năsăud. Niciun preot greco-catolic din judeţ, cu care am o relaţie foarte bună, nu m-a sunat să-mi spună: 'Domnule, cred că acest proiect ne face un mare rău'. Din respect pentru aceşti preoţi ai judeţului m-am gândit să retrag proiectul, nu din cauza reacţiei preotului din SUA", a spus Oltean.

Democrat-liberalul consideră că dacă proiectul său ar fi fost considerat nedrept de către Biserica Catolică, preoţii i-ar fi spus acest lucru. Vicepreşedintele PDL a adăugat că a retras proiectul ca să evite "tensiunile, nu la nivelul preoţilor de aici, ci la nivelul celor din SUA".

Ioan Oltean a depus în Parlament o iniţiativă legislativă prin care propune o serie de modificări şi completări la Decretul-Lege nr.126 din 24 aprilie 1990 privind unele măsuri referitoare la Biserica Română Unită cu Roma (greco-catolică).

Una dintre cele mai importante modificări propuse de parlamentar prevede ca situaţia juridică a bunurilor care au aparţinut Bisericii Române Unite cu Roma şi au fost preluate de Biserica Ortodoxă Română să fie stabilită de o comisie mixtă formată din reprezentanţii celor două culte, dar care "să ţină seama de dorinţa credincioşilor din comunităţile care deţin aceste bunuri".

Iniţiativa legislativă a fost prezentată în 8 mai Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor şi în aceeaşi zi a fost înaintată Senatului pentru dezbatere.

Şeful Bisericii Greco-Catolice din România, cardinalul Lucian Mureşan, i-a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui PDL, Vasile Blaga, în care i-a solicitat să retragă proiectul legislativ privind retrocedarea proprietăţilor cultelor iniţiat de vicepreşedintele PDL Ioan Oltean. Ulterior, preşedintele Romanian Greek-Catholic Association din SUA, pr. Chris Terhes, i-a adresat o scrisoare deschisă lui Ioan Oltean, acuzându-l că s-a poziţionat ca fiind "cel mai extremist membru din Parlamentul României".

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean declara că "nimeni în afară de Cel de Sus" nu îi poate cere să-şi retragă proiectul legislativ privind retrocedarea proprietăţilor cultelor, însă nu excludea să renunţe din proprie iniţiativă la el, întrucât nu vrea să creeze tensiuni între biserici.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ