Omul de afaceri Trandafir Rădoia, trimis în judecată pentru evaziune fiscală

| 22 mar, 13:13

Trandafir Rădoia, om de afaceri din Caransebeş, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală (224 acte materiale), complicitate la evaziune fiscală (49 acte materiale), spălarea banilor (două infracţiuni) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (15 acte materiale).

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată alte patru persoane, respectiv Aurel Hănţilă, Mircea Mihai, Gigel Ionuţ Cristache şi Petrişor Lincan. 

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, Trandafir Rădoia, în calitate de administrator la două societăţi comerciale, a înregistrat în documentele financiar contabile şi în documentele justificative fiscale un număr total de 224 de facturi fiscale, reprezentând operaţiuni nereale de achiziţii de bunuri şi de prestări servicii, facturi emise în perioada 2007 - 2013 de societăţi comerciale, unele cu comportament de tip "fantomă", cu scopul diminuării bazei de calcul pentru impozitul pe profit şi TVA. 

În acest fel, cele două societăţi comerciale s-au sustras de la plata obligaţiilor fiscale, prejudiciul produs bugetului de stat fiind de 3.393.386 lei. 

În aceeaşi perioadă, Trandafir Rădoia a dispus efectuarea de transferuri bancare din conturile celor două societăţi în conturile altor societăţi a sumei totale de 11.149.137 lei, reprezentând contravaloarea facturilor fiscale fictive, în scopul disimulării originii ilicite al acestora, încercând astfel să dea o aparenţă de legalitate achiziţiilor efectuate şi să realizeze "albire" a respectivelor sume de bani, care au fost apoi ridicate în numerar. 

Totodată, Trandafir Rădoia a întocmit şi semnat în fals contracte care nu aveau la bază operaţiuni comerciale reale, deşi cunoştea lipsa intenţiei părţilor de a se obliga contractual, precum şi fictivitatea obiectului convenţiilor. Aceste înscrisuri au fost folosite ulterior în vederea sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat. 

În esenţă, Trandafir Rădoia, în scopul prejudicierii bugetului de stat, pe lângă taxa pe valoarea adăugată deductibilă înregistrată pe baza unor facturi care conţineau mărfuri care au fost achiziţionate în mod real de la diverşi furnizori, a înregistrat în contabilitatea celor două societăţi comerciale în mod nejustificat şi taxa pe valoarea adăugată deductibilă în baza unor facturi fiscale emise de alte societăţi, care nu conţineau operaţiuni reale, mărfurile înscrise în facturile respective sau serviciile menţionate nefiind achiziţionate sau prestate. 

Este vorba de cheltuieli inexistente faptic şi juridic, dar transpuse în realitatea scriptică prin facilitarea înregistrării documentelor de evidenţă primară, care nu atestă operaţiuni reale în contabilitatea celor două societăţi, operaţiune efectuată de către Trandafir Rădoia, care a procedat la punerea acestora la dispoziţia persoanelor care se ocupă strict cu ţinerea şi organizarea contabilităţii societăţilor. 

Procurorii susţin că Trandafir Rădoia a fost sprijinit în activitatea sa infracţională de ceilalţi patru inculpaţi, respectiv Aurel Hănţilă, Mircea Mihai, Gigel Ionuţ Cristache şi Petrişor Lincan, care erau fie administratori, fie reprezentanţi ai societăţilor cu care acesta derula operaţiuni economice fictive. 

În cauză, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 3.393.386 lei reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat. 

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au pus sechestru pe 9 bunuri imobile aparţinând lui Trandafir Rădoia. 

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Caraş Severin.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
22 mar, 14:02
dan
oferta de munca
Ai aflat! In Ianuarie 2016 o editura cu renume, din Romania, a lansat pe piata mondiala un proiect 100% romanesc. Un subiect unic de film! Lucrezi pe internet de acasa si castigi bani prin contract legal de comision! Proiectul are deja un succes fenomenal la nivel mondial! Cand doresti cu cea mai mare seriozitate detalii despre acest loc de munca, part-time sau full-time, trimite INFO la: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ