Oprescu: Reabilitarea faţadelor se va putea face cu bani europeni

| 15 mai, 2013

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat, astăzi, că faţadele imobilelor de pe bulevardele centrale se vor putea reface cu bani europeni.

"Încercăm să dăm o imagine civilizată oraşului. Există posibilitatea să îi ajutăm pe bucureşteni. Este proiect european pentru a reface faţadele blocurilor cu fonduri europene. Vorbim de marile bulevarde, de zona de responsabilitate a Primăriei Capitalei. Faţadele le vom face, nu ne ducem pe zonele unde trebuie făcută consolidarea, acolo nu are niciun sens. Am făcut acest proiect ca să arate bulevardele civilizat", a declarat Oprescu.

Primăria a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre privind aprobarea "Regulamentului de intervenţie - reabilitarea faţadelor pentru creşterea calităţii arhitectural - ambientale a clădirilor, în municipiul Bucureşti".

Dacă acesta va fi adoptat de consilierii municipali, bucureştenii ar putea fi obligaţi să-şi reabiliteze faţadele clădirilor pe cheltuială proprie.

Arhitectul şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, declara, recent, că acest proiect vizează, pentru etapa I, o zonă strictă care a fost aleasă ca proiect pilot după identificarea şi inventarierea clădirilor din Capitală, şi anume construcţiile de pe bulevardele importante din zona centrală: Lascăr Catargiu, Calea Victoriei, Carol - Pache Protopopescu, Gh. Magheru - Nicolae Bălcescu - C. Brătianu, Regina Elisabeta şi M. Kogălniceanu.

"De pe aceste faţade va trebui eliminat tot ceea ce a fost montat ilegal. Există foarte multe intervenţii pe faţadele clădirilor din Bucureşti, care sunt de fapt neautorizate şi ilegale. E vorba de aparatele de aer condiţionat, antenele tv şi reclamele neautorizate. Cei care vor refuza să-şi demonteze aparatele de aer condiţionat de pe faţada clădirilor vor fi sancţionaţi. Pentru aceste aparate există soluţii tehnice de amplasare. Să fie montate în aşa fel încât să nu fie atârnate de faţadă, să fie în balcoane, pe acoperişul clădirilor. La această eliminare de pe faţade se va trece treptat, în timp", a spus Pătraşcu.

Arhitectul a adăugat că este o obligaţie a proprietarilor să-şi reabiliteze faţada clădirilor. 

Potrivit reglementărilor specifice din proiectul de lege menţionat, cromatica faţadelor în zonele construite protejate va fi în concordanţă cu specificul fiecărei zone, iar în urma intervenţiilor de reabilitare, faţada clădirii va fi readusă la culoarea stabilită în proiectul iniţial, se interzice realizarea de suprafeţe vitrate de mari dimensiuni, ca şi utilizarea materialelor gen placaje ceramice care ar putea să strice caracterul specifice al zonei, suprafeţe metalice strălucitoare şi utilizarea culorilor stridente.

Alte restricţii prevăzute în proiect se referă la interzicerea montării aparatelor de aer condiţionat pe faţada principală a clădirilor, a antenelor şi cablurilor TV, a panourilor publicitare neautorizate, iar toate noile branşamente pentru electricitate şi telecomunicaţii vor fi îngropate.

Bugetul Capitalei va fi rectificat

Primarul Sorin Oprescu a mai declarat, azi, că bugetul Capitalei pe acest an va fi rectificat, pentru a putea fi alocate fonduri pentru anumite investiţii importante.

"Avem buget, am atacat doar punctele cu investiţii care erau în derulare. Nu am atacat tot bugetul, el se închide. Sunt două sau trei puncte de unde s-au luat bani şi le alocăm bani. Este partea a doua la proiectul Liviu Rebreanu, participarea la un proiect european de mediu care nu este susţinut şi operaţiuni la şcoli - supravegherea împrejurimilor şcolilor. Am pregătit softul şi telecomunicaţiile şi mai trebuiau montate camerele de luat vederi, mai specializate care să menţină date, în zone de criminalitate marcate de poliţie", a spus Oprescu.

Bugetul Primăriei Capitalei pe anul 2013, în valoare de 3,8 miliarde lei, a fost adoptat, în şedinţa din 27 aprilie, cu două amendamente ale grupului majoritar USL. Aceasta în condiţiile în care cei de la PDL s-au retras din sală înaintea votului, grupul PP-DD s-a abţinut de la vot, iar primarul general Sorin Oprescu a spus că respinge cele aproximativ 80 de modificări, care au fost grupate în două amendamente, aduse la buget de către consilierii USL.

Sorin Oprescu a arătat, atunci, că amendamentele USL modifică atât de mult bugetul Primăriei, încât personal nici nu-l mai recunoaşte. El a susţinut că au fost luaţi bani, inclusiv de la proiecte de investiţii aflate în fază de finalizare, ceea ce contravine normelor legale în vigoare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ