Papa Francisc: BIBLIA ne spune că trebuie să-i primim pe migranţi şi refugiaţi

| 01 oct, 15:13

Creştinii au datoria biblică să-i primească pe migranţi şi refugiaţi, declară papa Francisc în mesajul tradiţional pe care îl dedică în fiecare an migranţilor şi refugiaţilor, dat publicităţii joi, relatează DPA şi EFE, citate de Agerpres.

Pe fondul aprigelor dezbateri din Europa generate de cel mai mare aflux de solicitanţi de azil de după Al Doilea Război Mondial, liderul spiritual al celor 1,2 miliarde de catolici din lume spune că migranţii ar trebui priviţi nu numai pe baza statutului lor 'legal' sau 'ilegal', ci mai presus de toate ca oameni a căror demnitate trebuie protejată şi care "sunt capabili să contribuie la progresul bunăstării generale".

El subliniază, de asemenea, necesitatea de a ajuta ţările de origine ale migranţilor să combată foametea, războiul şi nedreptatea economică la nivel global şi de a informa opinia publică pentru a preveni temerile nejustificate şi speculaţiile în detrimentul migranţilor. 

"Revelaţia biblică ne îndeamnă să urăm bun venit străinilor; ne spune că, făcând aceasta, deschidem uşile noastre în faţa lui Dumnezeu", declară papa Francisc în mesajul său pentru Ziua Mondială a Migranţilor şi Refugiaţilor 2016, pe care Biserica Catolică o celebrează la 17 ianuarie. 

"În timpul nostru, fluxuri de migraţie sunt în continuă creştere peste tot în lume (...) Foarte des (...) ei (refugiaţii) trebuie să facă faţă lipsei de standarde şi practici clare de reglementare a primirii lor şi de prevedere a unor itinerarii de integrare pe termen scurt şi lung, cu atenţie la drepturile şi obligaţiile tuturor", se arată în acest mesaj postat pe site-ul Vaticanului. 

"Pe baza acestor concluzii, am vrut ca Ziua Mondială a Migranţilor şi Refugiaţilor 2016 să fie consacrată următoarei teme: ŤMigranţii şi refugiaţii ne provoacă. Răspunsul Evangheliei Milostiviriiť. Fluxurile migratorii sunt acum o realitate structurală şi prima întrebare care se pune este cum să fie depăşită faza de urgenţă pentru a face loc unor programe care să abordeze cauzelor migraţiei, schimbările care au loc şi consecinţele care imprimă feţe noi societăţii şi popoarelor", spune papa în mesajul său. 

Suveranul pontif îi descrie pe migranţi ca pe "fraţii şi surorile noastre în căutarea unei vieţi mai bune, departe de sărăcie, foamete, exploatare şi distribuirea nedreaptă a resurselor planetei, care sunt menite să fie împărţite echitabil pentru toţi" şi remarcă faptul că "dezbaterile cu privire la condiţiile şi limitele care să fie stabilite pentru primirea migranţilor continuă nu numai la nivelul politicilor naţionale, ci şi în unele comunităţi parohiale a căror linişte tradiţională pare să fie ameninţată". 

Papa Francisc este un avocat bine-cunoscut al drepturilor migranţilor, subliniază agenţia DPA. El a ales Lampedusa în iulie 2013, ca destinaţie a primei sale călătorii papale după ce a devenit Suveran Pontif, această insulă italiană servind de multe ori ca un prim punct de sosire a migranţilor veniţi cu barca spre Europa din Africa de Nord. 

Luna trecuta, suveranul pontif a chemat toate parohiile catolice europene să preia o familie de migranţi şi se fac aranjamente pentru a găzdui două dintre ele chiar în interiorul Cetăţii Vaticanului. 

De asemenea, papa Francisc a subliniat, în timpul recentei sale călătorii în SUA, propriile sale origini migrante, ca fiu al unor emigranţi italieni în Argentina.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ