Papa Francisc evocă posibilitatea DEMISIEI

| 13 iun, 2014

Papa Francisc nu exclude posibilitatea de a demisiona la un moment dat, ca predecesorul său Benedict al XVI-lea, a declarat el într-un interviu publicat vineri, subliniind că îi va “cere Domnului să-l lumineze atunci când va veni momentul”, relatează AFP.

Într-un interviu pentru cotidianul catalan La Vanguardia şi televiziunea spaniolă Cuatro, Papa, în vârstă de 77 de ani, apreciază că Joseph Ratzinger “nu a încălcat tradiţia” renunţând la papalitate pe 11 februarie 2011.

“Papa Benedict a făcut un gest însemnat, a deschis o poartă. Benedict nu a încălcat tradiţia. De fapt el a creat o instituţie a unor eventuali papi emeriţi (…). Aş face acelaşi lucru ca el. I-aş cere Domnului să mă luminze când va veni momentul şi să-mi spună ce trebuie să fac. Şi sunt sigur că o va face!”, a declarat Francisc.

Papa nu spune care va fi decizia pe care o va lua dacă ar fi nevoit să-şi pună problema sănătăţii sau capacităţilor în declin. Dar nu îndepărtează posibilitatea unei demisii, exprimându-şi mulţumirea faţă de această nouă “instituţie” a unor “eventuali papi emeriţi”.

De asemenea, Papa Francisc condamnă în acest interviu fundamentalismul religios, pe care-l consideră totuşi “minoritar”. “Mesajul fundamentalist – (important) este să vedem unde poate lovi, cel puţin ideologic (…). Noi, creştinii, avem şi noi grupări fundamentaliste”, a spus el.

Citând un exemplu din Războiul de Treizeci de ani (1618-1648), Suvernaul Pontif dă asigurări că o asemenea violenţă între protestanţi şi catolici “este, în prezent, inimaginabilă”.

În altă parte, el afirmă că “rugăciunea (creştină) este evreiască”, din cauza “rădăcinilor evreieşti ale creştinismului. “Mă rog zilnic Oficiului Divin cu psalmii lui David. Recităm cei 150 de psalmi într-o săptămână. Deci rugăciunea mea este evreiască”, a spus el.

Papa denunţă antisemitismul, care “rezidă în curentele politice de dreapta, mai degrabă decât în cele de stânga”. “În prezent încă mai există negaţionişti ai Shoahului. Este o nebunie. Nu ştiu cum este posibil acest lucru”, a declarat el.

Francisc se declară totodată “convins că persecutarea creştinilor este mai puternică decât în primele secole ale Bisericii”. “Astăzi există mai mulţi martiri creştini decât în perioada aceea. Iar aceasta nu este o fantezie, am date”, a dat el asigurări.

El abordează, în privinţa Cataloniei, problema separatismului şi secesiunii în Europa. “Orice divizare mă îngrijorează”, “trebuie văzut de la caz la caz. Scoţia, Padania (Italia), Catalonia. Sunt cazuri care pot fi juste şi cazuri care nu ar fi, dar sciziunea unei naţiuni fără un trecut de unitate forţată trebuie tratată cu grijă”, a avertizat el.

Papa subliniază asupra diferenţei dintre independenţa fostelor colonii care se emancipează, ca în ţările din America Latină, şi separatismul ca cel din fosta Iugoslavie. În cazul fostei Iugoslavii, în opinia sa este vorba despre “popoare care au culturi atât de diferite, încât chiar şi cu lipici este dificil să le ţii laolaltă”.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 iun, 2014
Părintele Alcoolie
Stimaţi credincioşi, vedeţi că mâine vin să vă miruiesc. Tarifele sunt după cum urmează:
1. 100 de lei - Evanghelia, patrafirul, crucea şi mâna dreaptă, plus bonus de tămâiere all-inclusive;
2. 80 de lei - Patrafirul, mâna dreaptă şi şomoiogul de busuioc cu care vă dau în freză;
3. 50 de lei - Patrafirul şi crucea plus mâna stangă cu care mă scarpin la boaşe;
4. 20 de lei - Doar patrafirul, zgârciţilor. Să nu vă imaginaţi că intraţi în rai cu banii ascunşi în chiloţi;
5. 10 lei - Vă dau să pupaţi salamul bărbos, că altceva nu meritaţi, tăntălăilor;
6. 5 lei - Îmi şterg posteriorul cu mutrele voastre diforme;
7. Moca - Să mergeţi la biserică să vă agheasrnuiască părintele Coşmelie, sărăntocilor.
15 iun, 2014
Breaking news de la BOR
Biserica Ortodoxă Română a lansat şamponul mănăstiresc şi balsamul duhovnicesc

Doamnelor şi domnilor, fraţi şi surori! Deoarece nu doreşte ca drept-credincioşii să intre în contact cu produse de provenienţă păgână, Preafericitul Patriarh Daniel a hotărât ca aceştia să folosească doar şamponul Arsenie Boca, plin de har, 100% ortodox, destinat spălării pe creier.

Puteţi gândi cu propria minte fără să aveţi nevoie de clişeele promovate de preoţi? Creierul dumneavoastră funcţionează ireproşabil? Logica, raţiunea şi spiritul critic vă definesc? Aveţi bacalaureat sau aţi finalizat studiile universitare? Noul şampon Arsenie Boca vă eliberează de aceste afecţiuni diabolice, permiţând doar „învăţăturile” Bisericii. Aveţi îndoieli în privinţa religiilor şi a zeilor? Doriţi să scăpaţi de păcatul strămoşesc: circumvoluţiunile? Neuronii constituie o povară? Sinapsele vă incomodează? Harul şamponului Arsenie Boca face ca toate aceste impedimente apăsătoare să dispară ca prin minune, lasându-vă creierul neted astfel încât muştele să vă poată patina pe el.

Reţineţi faptul că doar astăzi Biserica Ortodoxă Română vă vine în ajutor pentru a ajunge în Rai. Cumpărând produsul de mai sus, primiţi, în mod suplimentar, un pachet de lumânări şi o porţie de colivă. Toate acestea la preţul de numai 30 de arginţi! Nu mai aşteptaţi! Sunaţi chiar acum la 0722.666.666 şi veţi beneficia de o promoţie de-a dreptul divină!

Folosiţi zilnic şamponul Arsenie Boca pentru a avea o minte ageră precum cea a unei râme călcată de tramvai! Cel mai bun remediu împotriva maladiei numită inteligenţă!!!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ