Partidul Mișcarea Populară – consecințe asupra scenei politice

| 27 mai, 2013

Odată problemele organizatorice rezolvate, este de așteptat ca noua formațiune politică să treacă la ofensivă împotriva a ceea ce va rămâne din PDL și a viziunii neconvingatoare de opoziție pe care a adus-o cu sine echipa lui Vasile Blaga.

După îndelungi tatonări, nașterea aripii politice a Fundației Mișcarea Populară a fost anunțată în sfârșit în mod oficial. Noua formațiune ar urma să se poziționeze pe eșichierul politic în zona de centru-dreapta și să ofere, conform declarației lui Sebastian Lăzăroiu, o alternativă la „supermajoritatea USL” în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European și a celor parlamentare.

Pentru a atinge însă la acest obiectiv, noul partid trebuie mai întâi să depășească rapid dificultățile organizatorice și să înceapă să funcționeze în parametri normali. De aici și importanța deosebită a achizițiilor pe care Mișcarea Populară le va face în perioada următoare. Dacă noua formațiune se va dovedi un „asiprator” eficient la capitolul lideri politici și dacă aceștia vor reuși să tragă după ei porțiuni cât mai însemnate din fostele lor formațiuni, noul partid își va putea construi rapid o structură eficientă și funcțională, capabilă, cel puțin teoretic, să obţină şi ceva rezultate electorale. De unde și semnalul de deschidere transmis de același Sebastian Lăzăroiu către cei care vor dori să își părăsească partidele actuale și să vină către partidul Mișcarea Populară.

Primul vizat este, desigur, PDL, în condițiile în care Elena Udrea a depus eforturi susținute în ultima perioadă, fără prea mare succes deocmadată, pentru a-și pregăti plecarea. Rămâne de văzut în perioada următoare cât de eficientă se va dovedi strategia de auto-victimizare pe care a mizat și cât de consistent va fi „bagajul” pe care aceasta și alți lideri ai PDL aflați în conflict cu actuala conducere democrat-liberală vor reuși să îl aducă în Mișcarea Populară. O certitudine avem. Bagajul imaginii devavorabile a Elenei Udrea va atârna ca o piatră de moară la gâtul Mişcării Populare, evident, dacă transferul se va realiza.

Nu doar PDL se află însă în pericol. PNL riscă și el să piardă câteva nume grele, care ar putea încerca să-și găsească refugiu în noua formațiune. Și nici Forța Civică sau alte formațiuni de buzunar din zona de dreapta nu pot sta liniștite, fiind de așteptat ca noul partid să încerce să le înghită rapid, sub pretextul nevoii de reunificare a dreptei în perspectiva construirii unei alternative consistente în jurul unui partid nou înfiinţat.

Pentru a construi această alternativă Mișcarea Populară are nevoie să mizeze pe o formulă de tip catch-all, nu doar pe sprijinul electoratului care i-a rămas fidel lui Traian Băsescu. Așadar, odată problemele organizatorice rezolvate, este de așteptat ca noua formațiune politică să treacă la ofensivă împotriva a ceea ce va rămâne din PDL și a viziunii neconvingatoare de opoziție pe care a adus-o cu sine echipa lui Vasile Blaga. De asemenea, dincolo de pasiunea dreptei pentru autodevorare, sunt de aşteptat evident şi atacuri la adresa USL. Aici însă, pericolul este redus atât timp cât USL va reuși să rămână solidară şi mai ales cât guvernarea va începe să producă veşti bune pentru economie.

Deocamdată, unitatea USL este foarte importantă pentru asigurarea unei guvernări eficiente, capabilă să își asume deciziile dificile de care este nevoie pentru a menține economia românească pe un trend de creștere solidă. Dacă însă USL va da semne de slăbiciune,  noua formațiune va avea oportunitățile de atac de care are nevoie pentru a-și construi alternativa. Interesant este că deocamdată, tocmai personaje de tipul Sorin Roşca Stănescu, active în misiunea lor de a săpa la temelia USL, sunt cele care pavează drumul Mişcării Populare. Din acest punct de vedere, un curs de inteligenţă politică nu ar strica noilor aleşi ai neamului...

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ