PDL critică bugetul Camerei. Zgonea: Cei care aţi intrat pe uşa din dos majoraţi bugetul

| 19 noi, 2013

Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, le-a spus marţi deputaţilor PDL care au criticat bugetul Camerei pe 2014 că majorarea acestuia e cauzată de cei 78 de parlamentari "care au intrat pe uşa din dos de pe locul 3", arătând că e ruşinos comportamentul PDL: una a spus în spatele uşilor, alta a făcut.

Deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu a anunţat, în plen, că PDL nu va vota bugetul Camerei pe 2014 deoarece este majorat de la 208 la 235 de milioane de lei, în timp ce impozitele şi taxele cresc. El a menţionat că şi fondul aflat la dispoziţia preşedintelui Camerei a crescut faţă de 2013, iar cheltuielile cu bunurile şi serviciile s-au dublat.

"Avem în sală 78 de parlamentari care au intrat pe uşa din dos în Parlament. Puteţi să faceţi şi ca Moş Gerilă şi ca Moş Crăciun, dar nu aţi intrat în Parlament ca ceilalţi. Dumeavoastră, cei 78 plătiţi din banii statului, chiulind majoritatea dintre dumneavoastră, creşteţi bugetul Camerei Deputaţilor cu 13%. Dumeavoastră în ultimii ani de zile aţi cheltuit mai mulţi bani decât am redus noi în 9 luni de zile la Camera Deputaţilor doar pe întreţinerea şi reparaţia unor lucruri care sunt nefuncţionale astăzi", le-a spus, în replică, Valeriu Zgonea, parlamentarilor PDL.

Zgonea a afirmat că de când este preşedinte al Camerei s-a reuşit reducerea cu 10 milioane a cheltuielilor, cumpărarea de maşini româneşti pentru toţi preşedinţii de comisii şi membrii BP, pe bani mai puţini decât în 2009, când PDL era la guvernare şi a făcut un proiect de buget de 270 de milioane de lei pentru 334 de parlamentari.

Valeriu Zgonea a continuat atacul al adresa PDL, spunând că acest partid a dat contracte directe şi "şi-a bătut joc" de clădirea Parlamentului.

"Le plouă la grupul parlamentar, la PNL de 7 ani le plouă. Nu aţi vrut să faceţi investiţiile aici, aţi făcut investiţii într-o anumită zonă în care nu beneficiază nimeni. Aţi ţinut maşini care cheltuiau peste un milion pentru reparaţii doar pentru nişte contracte speciale, maşini care ieşeau din garanţie pentru că fabrica respectivă nu mai produce această maşină. Dacă este să discutăm despre şemecherii, la 1.800 de angajaţi aveam 2.200 de abonamente la telefon şi peste 2.000 de imprimante, că m-am gândit că sunt la o fabrică de imprimante", le-a mai spus Zgonea deputaţilor PDL.

Zgonea a arătat că este dezamăgit de PDL, care una a făcut în spatele uşilor închise şi alta spune acum.

"Este ruşinos. Nu o să accept la infinit acest comportament care mă dezamăgeşte", a mai spus Zgonea, adăugând că democrat-liberalii au făcut ţintă din Roberta Anastase şi "şi-au bătut joc" de aceasta, dar el nu permite acest lucru.

Zgonea a mai spus că va publica lista celor care au intrat în Parlament de pe locul trei.

În replică, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a criticat faptul că Zgonea spune că majorarea bugetului este cauzată de cei 78 de parlamentari care au intrat în Parlament de pe locul trei, arătând că şi în alte legislaturi au fost parlamentari care au intrat de pe locul doi sau trei şi atunci trebuie publicată şi această listă.

"Nu mai aruncaţi pe noi, aşa este legea", a spus Toader.

De asemenea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a spus că va face documentele pentru desfiinţarea Clubului Parlamentarilor: "Eu vă promit aici că voi face documentele pentru desfiinţarea Clubului Parlamenatrilor, ca să fie clar! Dacă nu vreţi, pentru că dumneavoastră aţi insistat să rămână acesta ca un respect pentru foştii şi pentru actualii parlamenatri, nu vă convine, nu-i convine domnului Ialomiţianu, îi place demagogia de aici de la microfon, eu voi face documentaţia pentru ca acest Club să nu mai fie cheltuit din banul public şi cei trei oameni care lucrează acolo să fie daţi afară. Dacă domnul Ialomiţianu vrea să-i pună şomeri, noi asta o să facem".

Zgonea a arătat că o să prezinte în următoarele luni cum a fost cheltuit în ultimii ani bugetul preşedintelui Camerei Deputaţilor, arătând că de când este el preşedintele Camerei Deputaţilor acesta a fost cheltuit pentru "susţinerea financiară a familiilor care au fost în situaţii delicate din Camera Deputaţilor" sau a donaţiilor făcute către familii care au fost "lovite de accidente".

Deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu a declarat în plen că în raportul Comisiei de buget "se spune foarte clar că cea mai mare pondere a cheltuielilor curente" din bugetul Camerei pe anul viitor "o reprezintă bugetul preşedintelui Camerei şi cheltuielile cu funcţionarea Clubului Parlamentarilor".

"Dacă dumneavoastră aţi făcut nişte lucruri bune, eu vă felicit! Dar când v-aţi dus la Botoşani, v-aţi dus cumva cu banii Camerei?", i-a spus Ialomiţianu lui Zgonea. "M-am dus cu banii mei. Dumneavoastră v-aţi plimbat la Londra să luaţi un premiu, aţi plătit din banii statului!", a replicat Zgonea.

Gheorghe Ialomiţianu i-a cerut lui Zgonea să-şi ceară scuze, arătând că în caz contrar ar putea fi dat în judecată de revista care l-a premiat pe Ialomiţianu când acesta era ministru. "Domnule preşedinte, e un lucru grav pe care-l spuneţi şi vă cer în mod public să vă cereţi scuze, că atunci am să cer revistei să vă dea în judecată şi o să vă vindeţi vila din Craiova şi cea de la Bucureşti. Dumneavoastră acuzaţi o revistă foarte importantă? Acesta este un gest de iresponsabilitate", a spus Ialomiţianu.

Bugetul Camerei Deputaţilor pe anul 2014 este de 235 de milioane de lei, adică cu 13% mai mare faţă de 2013, a declarat marţi secretarul Camerei Deputaţilor Niculae Mircovici, după şedinţa Biroului Permanent al acestui for legislativ.

El a precizat că proiectul bugetului Camerei va fi dezbătut în prima parte a zilei de marţi în Comisia de buget şi votat apoi de către plenul Camerei, dacă această comisie va întocmi un raport până la ora votului. "Suma bugetului este de 235 de milioane. Dacă ar fi să facem o comparaţie, e o creştere cu 13% faţă de anul trecut, în condiţiile în care numărul de parlamentari a crescut de la 334 la 412. Ca să facem o comparaţie, în 2008 bugetul a fost de 270 de milioane, în 2010 a fost de 291 de milioane, din 2010 a început trendul descendent. Anul acesta este de 235 de milioane, cu 13% mai mult faţă de 2013, însă mult mai mic faţă de ceilalţi ani anteriori", a explicat Mircovici.

El a făcut o comparaţie şi cu bugetele parlamentelor din ţările europene. "Vizavi de bugetul general al României, bugetul Parlamentului este de 0,03% din bugetul naţional, în condiţiile în care media europeană este de 0,05%, deci suntem la aproximativ jumătate din media europeană cu cheltuielile", a adăugat Niculae Mircovici.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, că instituţia pe care o conduce va avea în 2014 un buget de 222 de milioane de lei, el arătând că suma este similară celei din 2013 şi că, în aceste condiţii, se menţin tăierile şi restricţiile, bugetul fiind unul de criză.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ