PERCHEZIŢII DE AMPLOARE într-un caz de fraude cu aparate de joc slot-machine. Prejudiciu: 5 milioane euro

| 30 oct, 12:08

Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Sălaj au efectuat 96 de percheziţii pe raza judeţelor Sălaj şi Maramureş, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice şi economice în domeniul jocurilor de noroc, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, începând cu anul 2012, 13 persoane, în calitate de administratori, asociaţi şi angajaţi ai SC Game Electronic SRL, SC Electro DSL SRL şi SC Est Card Electronic SRL, SC Est Inter Com SRL şi SC Est Credit SRL, ce au ca obiect principal 'activităţi de jocuri de noroc şi pariuri', precum şi alte 52 persoane în calitate de asociaţi sau administratori în fapt sau în drept ai mai multor societăţi comerciale care deţin diferite baruri sau locaţii în care se află mai multe aparate de jocuri de noroc de tip slot - machine au constituit şi au aderat la un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii unor infracţiuni informatice şi economice. 

Astfel, o parte a membrilor grupului au accesat, fără drept, cu concursul administratorilor barurilor sau localurilor, sistemele informatice (aparate jocuri de noroc de tip slot - machine) instalate în aceste locaţii situate pe raza judeţelor Sălaj şi Maramureş, prin folosirea de chei speciale care permiteau modificarea paginii principale, în funcţie de care aparatul de jocuri electronice calcula algoritmul care setează procentul de câştig raportat la sumele de bani introduse în aparat şi înregistrate de contorul mecanic. 

S-a reţinut faptul că prin folosirea acestui procedeu - prin modificarea înregistrărilor electronice de pe pagina principală a aparatelor de jocuri de noroc - membrii grupării şi-au însuşit sume importante de bani, constând în aceea că aparatele de jocuri de noroc nu mai eliberau sumele de bani, conform algoritmului softului original, clienţilor care joacă la aceste aparate, ci membrilor grupului infracţional organizat. 

De asemenea, s-a reţinut faptul că membrii grupării au obţinut sume mari de bani, care erau scoase din evidenţa contabilă prin modificarea paginii electronice şi implicit a contorului mecanic care evidenţiază sumele de bani intrate şi ieşite din aparat. 

A mai rezultat faptul că suspectul D. S. L. şi Remus Claudiu Paneş sunt asociaţi ai SC Electro DSL SRL, care deţine în administrare 192 aparate de tip slot-machine pe raza judeţelor Sălaj şi Bistriţa-Năsăud, iar Radu Ovidiu Ciascai este asociat împreună cu suspectul D. S. L. în cadrul SC Game Electronics SRL, care deţine în administrare 56 de aparate de tip slot - machine pe raza judeţelor Sălaj şi Maramureş. 

În urma cercetărilor efectuate, s-a reţinut că suspectul D. S. L. şi inculpaţii Radu Ovidiu Ciascai şi Remus Claudiu Paneş au obţinut sume importante de bani din exploatarea vulnerabilităţilor sistemelor de înregistrare a sistemelor de joc şi neînregistrarea parţială a veniturilor în documentele financiar-contabile, profiturile ilicite obţinute fiind utilizate pentru achiziţionarea unor bunuri mobile şi imobile. 

Anchetatorii mai arată că inculpaţii Paul-Grigore Covaci, Robert Kiczel, Claudiu Coman, Ionuţ Valeriu Crişan, Alexandru- Mircea Gâlgău modificau softul aparatelor de jocuri de noroc, prin folosirea unor dispozitive (chei) ce conţin un cip, necesare pentru accesarea neautorizată a aparatelor de jocuri de noroc şi ştergerea paginii principale din aparat, în funcţie de care sistemul informatic din acesta calculează procentul cu sumele de bani care trebuie câştigate de către jucători. 

Astfel, prin aducerea valorilor din această pagină la 0, aparatul nu mai acorda câştiguri clienţilor până la introducerea în aparat a altor sume de bani. 

Aceste operaţiuni se realizau în principiu la sfârşitul fiecărei luni, ocazie cu care se stabileau datele ce urmează a fi înregistrate în evidenţa contabilă, în concordanţă cu strategiile evazioniste urmărite, precum şi cu necesităţile de ascundere şi mascare a operaţiunilor de falsificare prin reflectarea parţială a câştigurilor băneşti încasate. 

Respectivele date erau introduse în contabilitatea primară de către patru angajate de la SC Electro DSL SRL şi la SC Game Electronics SRL, datele fictive fiind comunicate de către Remus Claudiu Paneş şi Claudiu Coman, după sustragerea sumelor de bani din aparatele de joc de tip slot-machine. 

De asemenea, s-a reţinut faptul că cele patru angajate ţineau evidenţa zilnică a sumelor reale rezultate la punctele de lucru şi stabileau datele nereale ce urmează a fi înscrise în documentele de evidenţă contabilă primară (serii mijloace de joc, indexuri contoare, aparate intrări/ieşiri, factorul de multiplicare, diferenţele dintre indexuri, soldul impulsurilor şi preţul/impuls). 

Pentru a nu apărea în evidenţa contabilă sumele de bani jucate la aparat prin folosirea altor dispozitive, se modifica contorul mecanic al aparatului, realizându-se o diferenţă de aproximativ 1.000 de lei între sumele de bani jucate şi cele câştigate de clienţi, deşi aceste sume nu erau eliberate în realitate. 

Procurorii DIICOT au mai descoperit că membrii grupării au investit sumele de bani obţinute ilegal în achiziţionarea de proprietăţi imobiliare, autoturisme de lux şi bijuterii. 

În plus, ei au depus periodic sume de bani (valută) la unităţi bancare pe raza judeţului Sălaj. 

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare a fost găsită şi ridicată cantitatea de 25,830 kg de aur, 2.291.489 de lei, 291.545 de euro, 3.596 de lire sterline, 415 dolari, documente contabile, 30 de calculatoare şi laptopuri, 40 memory-stick-uri, precum şi un seif în care se găseau alte câteva sute de mii de euro. 

Prejudiciul cauzat este de aproximativ 5.000.000 de euro. 

În acest caz, procurorii DIICOT au reţinut 7 persoane, care vor fi prezentate instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă. 

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj, cu sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul Brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate din Cluj-Napoca, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Mureş, Harghita, Alba, Sibiu, Hunedoara, Oradea, Satu Mare, poliţişti ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, poliţişti de frontieră, specialişti ai Direcţiei Generale Anticorupţie şi jandarmi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ