DIICOT: 44 de percheziţii în Braşov, Argeş şi Gorj privind tăieri ilegale şi sustragere de masă lemnoasă

| 28 oct, 11:51

Procurorii DIICOT au efectuat 44 de percheziţii pe raza judeţelor Braşov, Argeş şi Gorj în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, tăieri ilegale şi sustragere de masă lemnoasă, transmite Agerpres.

Percheziţiile vizează sediile şi punctele de lucru în cazul a 29 de societăţi comerciale, precum şi domiciliile persoanelor bănuite de activităţi ilegale în domeniul silvic. 

Potrivit comunicatelor DIICOT şi IGPR, o persoană, suspectă în cauză, având dublă cetăţenie (română şi turcă), din municipiul Braşov, şi fiul acesteia au constituit şi au coordonat un grup infracţional organizat ce îşi desfăşoară activităţile ilicite în special pe raza celor trei judeţe. 

"Grupul cercetat este format din mai mulţi membri ai familiei suspectului, etnici turci, dar şi cetăţeni români, având ca scop săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală, tăieri ilegale şi sustragere de masă lemnoasă, cu ocazia desfăşurării activităţilor de exploatare a masei lemnoase şi a valorificării produselor rezultate (inclusiv după prelucrare, ca produse finite sau semifinite), fără a plăti taxele aferente. În urma cercetărilor s-a stabilit că membrii grupului au beneficiat de protecţie din partea unor persoane - funcţionari publici - ce aveau ca atribuţii executarea unor acţiuni de control financiar-fiscal ori de altă natură", au precizat sursele citate. 

Anchetatorii au constatat că, pentru a avea acces la masă lemnoasă de bună calitate, cu sprijinul unor funcţionari silvici ori din administraţia publică locală, aceştia au deturnat licitaţiile publice organizate în acest sens, iar unele societăţi comerciale participante la licitaţii, ai căror administratori nu s-au 'raliat' grupării, au fost îndepărtate prin diverse metode, inclusiv constrângere ori corupere. 

Procurorii au reţinut că şefa Biroului Inspecţie Economică din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Braşov a asigurat în mod cointeresat membrilor grupului consultanţă în afara cadrului oficial şi 'sprijin/protecţie' cu ocazia controalelor/verificărilor specifice ale organelor fiscale din Braşov. 

Acţiunea a fost efectuată împreună cu peste 300 de poliţişti din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice - IGPR şi cu sprijinul lucrătorilor Gărzilor Forestiere din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi ai Brigăzii Speciale a IGJR, iar suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ