WWF-România: Regulamentul de valorificare a masei lemnoase a eşuat în mod lamentabil şi trebuie revizuit urgent

| 27 ian, 14:14

WWF-România solicită autorităţilor revizuirea de urgenţă a Regulamentului de valorificare a masei lemnoase aprobat prin HG 924/2015, document care, în opinia organizaţiei de mediu, a eşuat în mod lamentabil în ceea ce priveşte transpunerea corectă a principiilor cuprinse în Codul Silvic, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei, în Codul Silvic adoptat în iunie 2015 de către Parlamentul României sunt prevăzute principiile de instituire a regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aliniate priorităţilor din strategia forestieră europeană. 

"Deşi Codul Silvic impune principii sănătoase de valorificare a masei lemnoase din pădurile proprietate publică, în HG 924/2015 nu apar acele reglementări care ar putea să asigure nu numai o păstrare mai bună a pădurilor, dar şi un model economic viabil şi sustenabil pe termen mediu/lung (...) Încurajarea dezvoltării durabile a comunităţilor locale, stimularea valorii adăugate prin promovarea valorificării şi prelucrării superioare a lemnului, măsuri antimonopol şi încurajarea creării de noi locuri de muncă în comunităţile locale - toate acestea sunt extrem de necesare sectorului forestier din România, în vederea scăderii presiunii pe resursele oferite de pădure. HG 924 /2015 ('Regulamentul') - reprezintă, în cvasi-totalitate, un eşec în ce priveşte transpunerea principiilor Codului Silvic", subliniază WWF-România. 

Organizaţia de mediu menţionează totodată că, 'din nefericire, Regulamentul aprobat prin Hotărâre de Guvern în 3 noiembrie 2015 a eşuat în mod lamentabil în transpunerea corectă a acestor principii'. 

'WWF s-a implicat activ de-a lungul întregului proces de elaborare a actului Normativ (HG 924 /2015), participând la toate grupurile de lucru organizate, propunând soluţii tehnice pentru transpunerea principiilor şi, mai ales, atrăgând atenţia în repetate rânduri autorităţilor şi factorilor interesaţi că forma propusă nu respectă litera şi spiritul Codului Silvic. Chiar înainte ca acest Regulament să fie testat prin licitaţiile publice organizate în luna decembrie 2015, WWF atrăgea atenţia asupra necesităţii revizuirii şi a impactului pe care-l va genera prezentul Regulament: 'transpunerea necorespunzătoare a principiilor enunţate în Codul Silvic, dublată de proceduri de aplicare neclare, vor conduce la agravarea problemelor cu care se confruntă sectorul forestier din România, cu consecinţe negative semnificative asupra mediului şi dezvoltării durabile a comunităţilor locale'', notează sursa citată. 

Conform WWF-România, în prezent, autorităţile şi discuţiile oficiale se concentrează doar asupra "problemei preţurilor', care reprezintă unul dintre efectele acestei HG, fără, însă, să invite reprezentanţi ai societăţii civile la dezbaterile specifice organizate pentru discutarea cauzelor problemelor generate de actul normativ. 

'Atragem atenţia că blocajul sectorului forestier creat în prezent este un rezultat al formulărilor neclare, a inconsecvenţei care guvernează Regulamentul. În opinia noastră, acesta este un prim blocaj cu efecte imediate (vârful icebergului) şi care acţionează ca o selecţie artificială asupra sectorului forestier din România. Un impact negativ semnificativ, cu efecte pe termen mediu şi lung (dacă va mai rămâne în această formă), rezidă din faptul că acest act normativ nu conturează nicio direcţie strategică privind modul de valorificare a lemnului din România - respectiv nu reflectă în mod corespunzător principiile enunţate în Codul Silvic pentru o gestionare durabilă a pădurilor', atenţionează organizaţia de mediu. 

În acest context, WWF- România solicită autorităţilor revizuirea de urgenţă a HG şi transpunerea clară, fără echivoc, a principiilor de dezvoltare durabilă apărute şi în Codul Silvic printr-un proces participativ, cu implicarea în mod adecvat a tuturor factorilor interesaţi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ