Ministerul Mediului: Preţurile de referinţă la licitaţiile de valorificare a masei lemnoase depind de condiţiile de piaţă

| 22 ian, 20:34

Consiliul Concurenţei recomandă ca preţ de referinţă, în cazul licitaţiilor pentru valorificarea masei lemnoase, organizate de Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva, utilizarea preţului minim de adjudecare la ultimele licitaţii, precum şi stabilirea acestora în funcţie de condiţiile de piaţă, a anunţat, vineri, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), transmite Agerpres.

MMAP a solicitat un nou punct de vedere autorităţii de concurenţă cu privire la modul de stabilire al preţurilor de referinţă. 

"Atât analiza MMAP, cât şi motivele invocate de operatorii economici privind eşecul licitaţiilor desfăşurate, arată că preţurile practicate de RNP Romsilva sunt ridicate. Ca urmare a numeroaselor semnale transmise de operatorii economici înscrişi la licitaţiile pentru valorificarea masei lemnoase, dar şi în urma analizării rezultatelor primei licitaţii în acest sens, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a constatat faptul că aceste licitaţii nu au avut finalitatea aşteptată", se arată în comunicat. 

Ministerul Mediului precizează că licitaţiile au fost organizate şi desfăşurate în baza Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin Hotărârea nr. 924/2015, iar nivelul preţurilor de referinţă pe specii a fost aprobat prin decizia directorului general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) - Romsilva din decembrie 2015. 

"Pentru deblocarea activităţii economice în acest domeniu, dar şi pentru asigurarea valorificării masei lemnoase în condiţii concurenţiale, MMAP a solicitat un nou punct de vedere al Consiliului Concurenţei, cu privire la modul de stabilire al preţurilor de referinţă. Opinia autorităţii de concurenţă arată că 'prevederile art. 20 alin. (4) din HG 924/2015 nu obligă administratorul fondului forestier proprietate publică la stabilirea nivelului de piaţă al preţurilor de referinţă (...) luând în considerare preţurile medii ponderate de adjudecare pentru masa lemnoasă care a făcut obiectul anului de producţie 2015, aşa cum reiese din referatul de aprobare al RNP Romsilva privind fundamentarea deciziei mai sus menţionate'", precizează MMAP. 

De asemenea, Consiliul Concurenţei explică faptul că preţurile de referinţă trebuie stabilite în funcţie de condiţiile de piaţă, recomandând utilizarea, ca preţ de referinţă, a "preţului minim de adjudecare la ultimele licitaţii pe aceleaşi specii, grade de accesibilitate, sortimente şi tehnologia de exploatare". 

În urma întâlnirii pentru deblocarea acestei situaţii, organizată de MMAP în 29 decembrie 2015 şi a consultărilor cu reprezentanţii Consiliului Concurenţei, MMAP a transmis, în data de 21 ianuarie, către RNP Romsilva, o solicitare care conţine punctele de vedere rezultate, în vederea normalizării activităţii economice în acest domeniu. 

Preţurile de pornire la licitaţia pentru vânzarea masei lemnoase din producţia anului 2016 au fost fundamentate pe rezultatul "licitaţiilor publice, deschise şi transparente" care au avut loc în anul 2015 şi în conformitate cu prevederile Regulamentului de valorificare a masei lemnoase aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 924/2015, a anunţat Romsilva, într-un comunicat remis AGERPRES în data de 15 ianuarie. 

Romsilva arată că rezultatul licitaţiilor de vânzare a masei lemnoase, la care s-a adjudecat masă lemnoasă, desfăşurate până la această dată, "demonstrează că fundamentarea preţurilor a fost riguroasă şi obiectivă", dar i-a nemulţumit pe cei "care vor să beneficieze de resursa de masă lemnoasă din fondul forestier proprietate publică a statului în condiţii avantajoase numai pentru ei şi în defavoarea statului". 

Potrivit datelor furnizate de Romsilva, până la acea dată, regia a vândut în jur de 220.000 de metri cubi de masă lemnoasă, circa 5%, dintr-un total de 4 milioane metri cubi. 

Nu în ultimul rând, Romsilva arată că revocarea lui Adam Crăciunescu din calitatea de membru al Consiliului de Administraţie al RNP - Romsilva, decizie luată recent de ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, nu are nicio legătură cu aplicarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 924/2015. 

Anunţul a survenit însă în contextul în care industria forestieră reclamă preţurile mari pe care Romsilva le practică la licitaţiile din acest an. 

"Asigurăm pe toţi operatorii economici de bună credinţă, precum şi pe cetăţenii care se aprovizionează cu lemn din pădurile proprietate publică a statului, că vor avea acces, în continuare, la masă lemnoasă în condiţii de deplină transparenţă, de corectitudine şi în strictă conformitate cu prevederile legale", preciza în 15 ianuarie preşedintele Consiliului de Administraţie al Romsilva, Ilie Mihalache. 

În data de 14 ianuarie, directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, şi-a depus mandatul de director general al Regiei Naţionale a Pădurilor, începând din 21 martie 2016. 

În prezent, Romsilva mai administrează circa 3,2 milioane de hectare de fond forestier proprietate publică a statului, respectiv 49% din fondul forestier naţional, şi asigură servicii silvice pentru o suprafaţă de 1,1 milioane hectare fond forestier proprietate publică a unităţilor administrativ teritoriale sau privată.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ