Descoperire: Planeta roz care i-a nedumerit pe cercetătorii de la NASA

| 15 aug, 2013

Ultima planetă descoperită de NASA, GJ 504b, seamănă cu o imensă bilă de gumă de mestecat, de culoare roz. Însă acesta nu este singurul lucru neobişnuit la această planetă. GJ 504b are o masă de patru ori mai mare decât cea a Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar.

Acest lucru i-a făcut pe oamenii de ştiinţă să reconsidere teoria de formare a planetelor gazoase foarte mari.

Teoria, în cazul Jupiter, arată că această planetă s-a format în urma coliziunii unor corpuri spaţiale masive. A rezultat apoi un nucleu de sfărâmături care, învârtindu-se, a atras prin gravitaţie alte gaze şi corpuri spaţiale. Însă această teorie este valabilă doar pentru planetele care orbitează la distanţe de maxim 30 de unităţi astronomice (AU, 1 AU - lungimea semiaxei mari a orbitei Pământului în jurul Soarelui, aprox. 150 milioane de kilometri) de steaua lor, transmite Weather.com.

GJ 504b orbitează la o distanţă de 43,5 AU de steaua sa, astfel formarea ei nu poate fi explicată de oamenii de ştiinţă. „Descoperirea GJ 504b ne face să considerăm şi alte teorii de formare”, a declarat Markus Janson, unul dintre membrii echipei care a descoperit planeta.

GJ 504b are o vechime de circa 160 milioane de ani şi încă nu a ajuns la forma finală.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ