PNL continuă ATACUL la premier: Ponta sfidează dreptul la vot. Guvernul e obligat să organizeze alegeri parţiale

| 17 aug, 12:58

Liberalii consideră că premierul Victor Ponta este obligat, potrivit deciziilor instanţelor, să organizeze alegeri parţiale locale şi parlamentare, arătând că sfidarea dreptului la vot reprezintă un atac fără precedent la democraţie, transmite Agerpres.

"PNL atrage atenţia că sunt fără precedent deciziile instanţelor de judecată împotriva Guvernului condus de Victor Ponta. Acestea l-au obligat, succesiv, pe Victor Ponta să organizeze alegeri parţiale locale şi parlamentare, însă prin 'abuz de putere', cum a fost catalogat chiar de judecători, prim-ministrul a refuzat să pună în aplicare legea", arată PNL, într-un comunicat de presă.

Liberalii subliniază că, în acest sens, există trei decizii "doveditoare" ale instanţelor, una a Curţii de Apel Cluj din 3 aprilie 2015 - prin care s-a constatat "abuzul de putere" pentru că Executivul a refuzat să organizeze alegeri pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Cluj - şi două ale Curţii de Apel Bucureşti.

PNL precizează că în concordanţă cu decizia instanţei de la Cluj, Curtea de Apel Bucureşti a obligat în 19 mai "pârâtul să procedeze la stabilirea datei organizării alegerilor parlamentare parţiale" în 13 circumscripţii.

Citeste si: Mesajul lui Victor Ponta pentru elevii înscriși la sesiunea de toamnă a bacalaureatului

"Curtea a apreciat sesizarea PNL ca fiind întemeiată, subliniind că s-au încălcat o serie de legi electorale şi administrative. Prin urmare, Curtea de Apel Bucureşti a constatat şi concluzionat: 'Guvernul avea obligaţia de a stabili data organizării alegerilor, iar această obligaţie izvora din lege, neputându-se opune argumente de oportunitate (...), respectiv aprobarea bugetului pentru desfăşurarea alegerilor parţiale sau necesitatea stabilirii în mod unitar, corelat cu luarea în considerare a tuturor aspectelor financiare, logistice şi umane pe baza avizelor de specialitate ale ministerelor şi instituţiilor publice cu atribuţii'. 'Guvernul României, în calitate de autoritate publică, are obligaţia executării legii şi a organizării executării legii, în speţa de faţă pârâtul având obligaţia organizării alegerilor, în condiţiile şi termenele prevăzute de actele normative, neavând un drept de apreciere cu privire la acest aspect (...)"', se spune în comunicatul PNL.

Liberalii arată, totodată, că instanţa de judecată a obligat în data de 26 mai Guvernul "să procedeze la stabilirea datei organizării alegerilor parţiale locale pentru funcţia de primar" în 28 de localităţi şi "să procedeze la stabilirea datei organizării alegerilor parţiale locale pentru funcţia de preşedinte al consiliului judeţean în circumscripţia electorală a judeţului Vâlcea şi a judeţului Neamţ".

PNL menţionează că la acea dată Curtea de Apel Bucureşti a apreciat sesizarea PNL ca fiind întemeiată.

"PNL a susţinut - prin votul său - nevoia unei noi legislaţii electorale, însă nu poate admite că premierul Victor Ponta a obstrucţionat permanent organizarea alegerilor parţiale. Aceste realităţi trebuie subliniate! Victor Ponta este cel care a refuzat în mai multe rânduri, şi nu altcineva, să pună în aplicare mai multe decizii ale instanţei în privinţa organizării alegerilor parţiale", arată liberalii.

PNL îi atrage atenţia premierului Victor Ponta că deciziile judecătoreşti amintite au fost date înaintea modificării legislaţiei de către Parlament.

"PNL consideră că sfidarea dreptului la vot, practicată de Victor Ponta începând cu Diaspora şi terminând cu cei peste două milioane de români care nu şi-au putut vota reprezentanţii în administraţie şi Parlament, reprezintă un atac fără precedent la democraţia din România", conchid liberalii.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ