PNL va face recurs la ÎCCJ privind alegerea primarilor

| 15 apr, 18:23

PNL ia act de decizia Curţii de Apel Bucureşti de a refuza transmiterea către Curtea Constituţională a sesizării de neconstituţionalitate depusă cu privire la organizarea alegerii primarilor într-un singur tur de scrutin şi anunţă că în acest caz va folosi instrumentul recursului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în termenul prevăzut de lege.

"Sperăm ca dezideratul revenirii la formula alegerii primarilor în două tururi de scrutin să fie atins cât mai curând şi să ajungem, astfel, la momentul de maturitate al societăţii româneşti. Actuala normă, pe care o apreciem nedreaptă, trebuie corectată cât mai curând de actualul Parlament sau în viitorul mandat legislativ", susţin liberalii într-un comunicat remis vineri Agerpres. 

Potrivit sursei citate, demersul PNL a vizat obţinerea unui răspuns clar din partea singurei instituţii din stat care are atributul de a face acest lucru, respectiv Curtea Constituţională, cu privire la situaţia permisă în acest moment de legea electorală. 

"Un primar poate obţine mandatul cu votul unei minorităţi şi să-l exercite în pofida neîncrederii exprimate, prin vot, de o majoritate a celor care şi-au exprimat opţiunea. Astfel, situaţia în care mandatul este atribuit unui candidat care beneficiază de sprijinul a mai puţin de jumătate plus unu dintre alegătorii care s-au prezentat la urne ridică semne de întrebare îndreptăţite asupra legitimităţii şi reprezentativităţii acelui primar. Din acest punct de vedere, ne exprimăm regretul cu privire la imposibilitatea de a obţine un răspuns îndreptăţit asupra constituţionalităţii ori a neconstituţionalităţii modului de alegere a primarilor, fapt pentru care asupra scrutinului din 5 iunie rămâne o urmă de îndoială justificată", se arată în comunicatul PNL. 

PNL menţionează că a avut la bază atât argumentele constituţionale menţionate, dar şi cele procedurale folosite şi cu alte ocazii similare, cum a fost cazul sesizării adresate Curţii Constituţionale privitoare la o ordonanţă de modificare a Legii alegerilor prezidenţiale. Cu acel prilej, sesizarea PNL a ajuns pe masa judecătorilor Curţii Constituţionale. 

Liberalii susţin că PNL este singurul actor politic de calibru care se contrapune cu şanse PSD, iar orice vot irosit pentru un terţ candidat este un vot favorabil în mod indirect PSD. 

Curtea de Apel Bucureşti a respins, vineri, cererea PNL de anulare a hotărârii de guvern care prevede organizarea alegerilor locale pe 5 iunie într-un singur tur de scrutin. 

De asemenea, instanţa a respins solicitarea PNL de sesizare a Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 101 alin.2 din Legea 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, însă decizi nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ