PNL vrea 3 judecători în plus la CCR

| 22 mai, 2013

Liberalii propun la revizuirea Constituţiei majorarea numărului de judecători ai Curţii Constituţionale a României de la 9 la 12. PNL-ul mai vrea ca  nouă dintre judecători să fie numiţi conform procedurii actuale, iar trei de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). O altă modificare importantă invocată de liberali este şi mutarea sediului CCR în alt oraş.

"Am avut o discuţie largă şi privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale. Colegii mei au fost de acord cu propunerea mea privind mărirea numărului de judecători de la Curte astfel încât să reflecte echilibrul celor trei puteri în stat şi în consecinţă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să numească trei dintre judecătorii Curţii Constituţionale", a spus Chiuariu, după reuniunea parlamentarilor PNL.

Liberalul a precizat că judecătorii de la ÎCCJ vor fi desemnaţi de Adunarea Generală a judecătorilor, iar în situaţia în care vor exista mai mulţi candidaţi această situaţie se va tranşa prin vot. 

Întrebat ce se va întâmpla în situaţia în care va exista egalitate de voturi în rândul judecătorilor, Chiuariu a arătat că există discuţii privind acordarea unui vot mai puternic preşedintelui Curţii sau legate de instituirea unui sistem pe două nivele în care să se judece în complete specializate de către trei judecători, urmând ca aceştia să nu mai intre în plenul în care se judecă recursul.

De asemenea, el a spus că pentru o numire mai transparentă a membrilor CCR, PNL propune ca aceasta să se desfăşoare în urma unei audieri publice în comisiile juridice ale Parlamentului.

Senatorul PNL a susţinut că liberalii vizează noi criterii de profesionalism privind persoanele care vor fi numite la CCR, arătând că acestea trebuie să deţină titlul de doctor în ştiinţe juridice. 

'Pentru a avea hotărâri mai temeinice, pentru a evita erorile, unele dintre ele atât de grave care au intervenit prin intermediul deciziilor Curţii, propunem instituirea unor complete specializate şi astfel să avem o judecată în primă instanţă şi o judecată în recurs, sigur, după un filtru de admisibilitate, astfel încât să nu existe recurs în toate situaţiile', a adăugat el. 

Chiuariu a arătat că le-a prezentat colegilor din PNL posibilitatea mutării sediului CCR în alt oraş, arătând că parlamentarii liberali au acceptat propunerea sa.

'Este un model pe care alte state europene - Germania, Cehia, Elveţia şi nu numai, şi Africa de Sud are o Curte Constituţională mai nouă, dar care s-a confruntat cu problemele grave ale urmărilor unui regim de discriminare rasială şi atunci este una dintre soluţii pentru creşterea imparţialităţii Curţii sau crearea tuturor condiţiilor pentru ca această instituţie fundamentală şi care a luat în ultimii ani decizii importante pentru mersul societăţii în România să fie în continuare ferită de tensiuni, presiuni şi de suspiciuni politice', a afirmat el. 

Propunerile PNL privind revizuirea Constituţiei au fost discutate într-o şedinţă a parlamentarilor liberali, urmând să fie luate în discuţie în cadrul Delegaţiei permanente a partidului din 27 mai.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ