Ponta: Guvernul va susţine orice proiect ecologist viabil

| 05 iun, 2014

Guvernul va susţine punerea în practică a oricărui proiect ecologist viabil, a declarat premierul Victor Ponta, joi, la inaugurarea Centrului de Observare a Parcului Natural Văcăreşti.

'Vă mulţumesc că m-aţi invitat să vizitez cu ocazia publicării în Monitorul Oficial a Ordonanţei de urgenţă (OUG care permite clarificarea cadrului juridic în cazul Parcului Natural Lacul Văcăreşti - n.r.). E doar un pas legal. Mai departe trebuie pusă în discuţie, în dezbatere publică, Hotărârea de Guvern. Va fi adoptată, după care trebuie implementată. Pentru că de la demararea acestui proiect, la care lucrează oamenii de 41 de luni, până la momentul în care o să vedem copiii care se plimbă în rezervaţia naturală Lacul Văcăreşti va mai trece un timp. Era, însă esenţial anunţul lui Liviu Mihaiu, acela că nu închidem această zonă şi, dimpotrivă, va fi deschisă pentru tineri, pentru copii, pentru locuitorii Bucureştiului, pentru turişti, care pot să vadă, într-adevăr, ceea ce se poate transforma şi într-o atracţie turistică (...) Din punctul meu de vedere, ori de câte ori un proiect de natură ecologistă este viabil şi poate fi pus în practică o să-l susţinem', a declarat premierul. 

Victor Ponta a adăugat că a auzit despre proiectul Parcului Natural Văcăreşti în urmă cu doi ani şi s-a convins încă o dată că 'avem una dintre cele mai frumoase ţări din lume, dar am muncit în ultimi 20 de ani să o distrugem cu o perseverenţă extraordinară'. 'Cel mai frumos loc din România este Delta Dunării. Dar dacă Delta Dunării este un pic mai departe şi atunci când mi s-a spus că poate exista o mini Deltă în Bucureşti, sigur, am privit cu scepticism şi am spus că nu se poate să se întâmple aşa ceva. Din fericire, alţii au fost mai optimişti decât mine şi ONG-urile şi miniştrii, pentru că şi Rovana Plumb, după aceea şi Attila Korodi, au făcut ce trebuia să facă pe partea aceasta complicată a procedurilor legale. Bineînţeles că au avut din partea mea tot sprijinul pentru că atâta timp cât o idee este bună şi poate fi pusă în practică este păcat să o oprim. (...) În momentul în care poţi să salvezi anumite zone, succesul este cu atât mai mare şi bucuria este cu atât mai mare', a declarat Ponta. 

Premierul a dat asigurări că proprietarii care deţin terenuri în zonă vor fi despăgubiţi. 'M-am întâlnit puţin mai devreme cu proprietari supăraţi, i-am asigurat că putem să-i despăgubim. Am despăgubit o mulţime de oameni care nu erau proprietari şi care cu tot felul de acte false şi hotărâri judecătoreşti le tot plătim milioane şi miliarde. În cazul de faţă mă bucur dacă îi despăgubim pe adevăraţii proprietari tocmai pentru că rămâne o zonă în care oamenii se pot simţi un pic, pentru câteva ore, în afara acestui oraş de beton şi de sticlă care ne înconjoară pe toţi', a afirmat Ponta. 

Premierul le-a cerut reprezentanţilor ONG-urilor implicate în proiect să rămână cât mai mult conectaţi la autorităţile locale, având în vedere necesitatea administrării rezervaţiei naturale Lacul Văcăreşti. 

'Asta înseamnă management, asta înseamnă lucruri care sunt necesare în fiecare zi. Însă, din punctul meu de vedere de câte ori nu am timp să ajung în Delta Dunării o să vin cu plăcere cu copiii aici, chiar dacă nu este acelaşi lucru, dar măcar îmi dă o speranţă că mai putem salva porţiuni importante ale Bucureştiului din ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani', a spus Ponta. 

Premierul a anunţat că o parte din banii alocaţi prin Programul Sectorial de Mediu, administrat de Ministerul Mediului, vor direcţionaţi pentru zona Parcului Natural Lacul Văcăreşti. 'Prin fondurile europene, fondurile de cercetare vom ajuta să puteţi să dezvoltaţi această zonă şi să o menţineţi. În rest, felicitări pentru cei care nu cedează şi duc proiecte de acest gen până la capăt', a mai declarat Victor Ponta. 

Legat de viitoare administrare a zonei protejate, preşedintele Salvaţi Dunărea şi Delta, Liviu Mihaiu, a precizat că, potrivit legislaţiei în vigoare, Parcul Natural Văcăreşti va fi administrat de un Consiliul Ştiinţific din care vor face parte reprezentanţi ai Ministerului Mediului, primăriilor, ONG-urilor şi ai Muzeului Antipa pe partea de cercetare, precizând că proiectul este văzut ca un 'mall verde'. Mihaiu a mai spus că în legătură cu Parcul Natural Văcăreşti va fi organizat şi un concurs public de proiectare peisagistică şi hidrologică a zonei.

Centrul de observare al Parcului Natural Văcăreşti este amplasat la etajul 17 al unuia dintre blocurile turn aflate în cadrul unui complex rezidenţial din zona Mihai Bravu şi dispune de aparatură specifică pentru observaţie, oferind, în acelaşi timp, o panoramă unică a zonei Deltei Văcăreşti. 

La eveniment au participat ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, reprezentanţi ai ONG-urilor, printre care şi preşedintele Salvaţi Dunărea şi Delta, Liviu Mihaiu şi ambasadorul Argentinei în România, Claudio Paladino. 

Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice a publicat joi pe site proiectul de hotărâre de guvern prin care Lacul Văcăreşti din Capitală va fi declarat parc natural şi arie protejată, a anunţat ministrul Attila Korodi, prezent la dezbaterea 'Schimbările climatice, mediul şi securitatea alimentară' de la Academia Română.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ