Victor Ponta: Impozitul pe DIVIDENDE se va reduce la 5% de la 1 ianuarie 2016 UPDATE

| 27 oct, 13:07

Victor Ponta a declarat marţi, în cadrul şedinţei de Guvern, că impozitul pe dividende se va reduce la 5%, începând cu 1 ianuarie 2016. Premierul a anunţat şi alte măsuri fiscale luate în şedinţa de guvern de marţi.

UPDATE. Obiectiv.info vă prezintă detaliat măsurile fiscale luate în şedinţa de guvern, aşa cum fost ele detaliate într-un comunicat de presă:

"Guvernul a aprobat astăzi unele măsuri fiscale în scopul stimulării investițiilor și creării de noi locuri de muncă: devansarea cu un an a reducerii impozitului pentru veniturile din dividende, reducerea TVA pentru livrarea apei potabile și a apei pentru irigații, precum și introducerea unui sistem de impozitare diferențiat pentru microîntreprinderi.

Noile măsuri fiscale au fost aprobate printr-o Ordonanță de Urgență care se va aplica începând cu 1 ianuarie 2016.

Potrivit actului normativ, începând de anul viitor se va extinde aplicarea cotei reduse de TVA de 9% și pentru livrarea apei potabile și a apei pentru irigații în agricultură.

De asemenea, Guvernul a decis ca reducerea cotei de impozitare de la 16% la 5%,  aplicabilă dividendelor distribuite persoanelor române, fizice și juridice, precum și dividendelor obținute, din România, de persoane nerezidente, să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016. Măsura are în vedere  creșterea investiţiilor și favorizarea dezvoltării societăților de tip holding, încurajrea păstrării în ţară a capitalului românesc, dinamizarea procesului de repatriere a capitalului românesc, încurajând, totodată, restructurarea societăților comerciale în scopul adaptării lor la exigențele mediului economic și financiar, național și european, aflat în continuă schimbare.

O altă măsură inclusă în Ordonanța de Urgență se referă la impozitarea microîntreprinderilor și vizează două aspecte. Se majorează plafonul de încadrare în categoria ”microîntreprindere” de la 65.000 euro la 100.000 euro cifră de afaceri pe an fiscal. Totodată, se introduce un sistem de cote de impozitare diferențiate, în funcție de numărul de salariați, între 1% și 3%, după cum urmează:

  • a) 1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariați, inclusiv;
  • b) 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat;
  • c) 3 %  pentru  microîntreprinderile care nu au salariați.

Modificarea are rolul să contribuie la încurajarea creării de noi locuri de muncă și la  așezarea echitabilă a sarcinii fiscale între microîntreprinderile cu și fără salariați.

Actul normativ adoptat de Guvern include și alte prevederi, între care menționăm:

Extinderea categoriei persoanelor juridice române care nu datorează impozit pe profit pentru veniturile obținute și utilizate potrivit reglementărilor legale în domeniul educației naționale. În această categorie vor intra, potrivit acestui act normativ, și unitățile de învățământ particular preuniversitar;

Exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate a persoanelor fizice care dețin o asigurare pentru boală și maternitate pe teritoriul unui stat cu care România aplică un acord bilateral de securitate socială cu prevederi pentru asigurarea de boală-maternitate;

Prelungirea cu o lună, respectiv până la 31 martie 2016, a termenului pentru depunerea următoarelor documente:

  • declarațiile privind clădirile proprietatea persoanelor fizice sau juridice cu destinație nerezidențială sau mixtă;
  • declarațiile privind mijloacele de transport radiate din circulație;
  • justificările eliberate în anul 2015 privind scutirile sau reducerile de la plata impozitului pe clădiri, terenuri sau mijloace de transport, în cazul persoanelor îndreptățite.

Introducerea reglementării potrivit căreia în cazul înmatriculării sau înregistrării unui mijloc de transport în cursul anului, proprietarul are obligația să depună o declarație la organul fiscal local în termen de 30 de zile de la data dobândirii.

Ordonanța adoptată de Guvern conține, de asemenea, o serie de prevederi care modifică și completează noul Cod de procedură fiscală. Una dintre modificări vizează desemnarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală drept autoritate competentă pentru efectuarea schimbului de informații cu statele cu care România s-a angajat printr-un instrument juridic, măsură menită să contribuie la combaterea evaziunii fiscale."

 

Victor Ponta şi-a afirmat convingerea că această scădere a impozitului va aduce chiar mai mulţi bani la bugetul de stat.

„De la 1 ianuarie 2016, deci peste 2 luni, se reduce impozitul pe dividende la 5% şi sunt convins că o să încasăm în realitate mai mult şi e un lucru bun. De asemenea, se schimbă în mod util şi pozitiv regimul microintreprinderilor, se creşte plafonul la 100.000 de euro, impozit de 3% fără niciun angajat etc, sprijinim microintreprinderile şi încurajăm inscrierea ca şi cotizanţi”, a declarat premierul Victor Ponta, în cadrul şedinţei de guvern.

Citeste si: Ponta: Anul acesta am încasat cu 13 miliarde de lei mai mult la buget şi datorită măsurilor fiscale

El s-a referit şi la alte măsuri de relaxare fiscală pe care Executivul urmează să le adopte în şedinţa de marţi printr-o OUG şi care vor fi aplicabile de la 1 ianuarie 2016 - reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, reducerea TVA la 9% pentru apa menajeră şi apa industrială şi schimbarea regimului microîntreprinderilor prin creşterea plafonului de la 65 de mii de euro la 100 de mii de euro.

De asemenea, preşedintele PSD Dolj, Claudiu Manda, a declarat că scăderea impozitului pe dividende cu 11 procente reprezintă, pentru România, ''o măsură în plus pentru a fi un pol de atracţie a investiţiilor''.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ