Ponta: Anul acesta am încasat cu 13 miliarde de lei mai mult la buget şi datorită măsurilor fiscale

| 27 oct, 11:41

Premierul Victor Ponta a declarat marţi că anul acesta au fost încasări bugetare cu 13 miliarde de lei în plus faţă de cele estimate prin Legea bugetului de stat, ceea ce înseamnă o activitate eficientă a firmelor, dar şi efectul măsurilor de relaxare fiscală luate de guvernanţi, informează Agerpres.

"Vreau să vă mulţumesc că în acest an nu doar că aţi avut succes din punct de vedere economic, dar aţi plătit mult mai multe taxe şi impozite. 13 miliarde de lei în plus faţă de ceea ce era prevăzut în Legea bugetului de stat reprezintă în primul rând o activitate mai bună, mai eficientă, a tuturor firmelor din România, combinată, e adevărat, în ceea ce eu numesc, în stilul american, 'stick and carrot' ", a spus premierul, la cea de-a XXIII-a ediţie a Topului Naţional al firmelor private din România. 

Ponta a adăugat că există măsuri de relaxare fiscală care deja sunt implementate - reducerea cu cinci puncte procentuale a CAS, TVA 9% la alimente -, dar şi unele care urmează să fie introduse. 

"Acum, iarăşi se spune că dacă la anul reducem TVA sau dacă luăm alte măsuri o să fie jale. Nu o să fie jale. Dimpotrivă, cred că un mediu de afaceri cu taxe mai mici, cu o legislaţie mai clară, aşa cum este noul Cod fiscal, şi cu un control mult mai puternic şi mult mai corect care elimină de pe piaţă evaziunea fiscală, aşa cum a făcut în acest an ANAF-ul şi Direcţia Antifraudă, cred că reprezintă combinaţia ideală pe care dumneavoastră v-o puteţi dori şi pe care eu, ca şef al Guvernului, o apreciez. (...) Vreau să spun că la anul putem să continuăm cu relaxarea fiscală, pe de-o parte, şi pe de altă parte cu activitatea anti-evaziune fiscală şi mai dură decât a fost anul acesta. Acestea sunt cele două măsuri care, combinate, pot duce la o economie funcţională şi sustenabilă", a precizat premierul. 

Ponta s-a referit şi la alte trei măsuri de relaxare fiscală pe care Executivul urmează să le adopte în şedinţa de marţi printr-o OUG şi care vor fi aplicabile de la 1 ianuarie 2016 - reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, reducerea TVA la 9% pentru apa menajeră şi apa industrială şi schimbarea regimului microîntreprinderilor prin creşterea plafonului de la 65 de mii de euro la 100 de mii de euro. ''Şi cele trei trepte de impozitare care aparţin ca idee domnului ministru Teodorovici (...) şi anume niciun angajat - 3% impozit, un angajat - 2%, doi sau mai mulţi angajaţi - 1%", a completat şeful Guvernului. 

Ponta le-a cerut reprezentanţilor IMM-urilor să se implice mai mult în procesul de elaborare a viziunii economice pentru România. 

"Vreau să vă şi critic puţin. Eu cred că rolul dumneavoastră trebuie să fie mult mai important în ceea ce înseamnă dezbaterea asupra viziunii economice a României. Până la urmă nu este treaba preşedintelui şi a primului-ministru, noi putem să discutăm, să ne certăm. E treaba dumneavoastră ce vrem să facem cu România în continuare din punct de vedere economic, despre asta discutăm, celelalte lucruri îi privesc pe oamenii politici", a mai declarat premierul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 oct, 12:13
Luiza Popa
Victor Ponta:TIC-TAC,TIC-TAC...eu din gura o sa tac!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ