Povestea lui Mihai Pătraşcu, un geniu al informaticii care s-a stins la doar 29 de ani

| 05 iun, 2014

Un bun coleg, un elev care lăsa cadrele didactice fără cuvinte pentru că învăţa foarte repede. A învăţat informatica fără profesor, fiind de şapte ori medaliat internaţional. A fost acceptat la cea mai bună universitate din lume, MIT, din Statele Unite, iar teoriile sale sunt reper pentru lucrările de specialite din străinătate.

Acesta a fost Mihai Pătraşcu din Craiova, un tânăr pentru care nu exista problemă fără soluţii în informatică. Viaţa lui s-a întrerupt brusc pentru că medicina s-a dovedit neputincioasă. O tumoră pe creier, descoperită în 2010, l-a răpus la numai 29 de ani.

Azi se împlinesc doi ani de când Mihai Pătraşcu nu mai este printre noi, pe 5 iunie 2012 el a părăsit această lume la New York. S-a stins din viaţă atunci omul care a adus glorie Craiovei şi ţării prin munca sa, fiind recunoscut pe plan internațional pentru sclipirile de geniu, remarcate de la vârstă fragedă. A absolvit Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova, în anul 2001, atunci când se împlineau 175 de ani de la înfiinţarea şcolii. Colegiul număra atunci 35 de premii la competiţiile internaţionale. Şapte dintre ele aparţineau însă elevului Mihai Pătraşcu, care revenea de la concursurile de informatică mereu cu locul I. Întreaga performanţă a fost obţinută fără sprijinul unui cadru didactic. A fost autodidact de când era şcolar.

„În clasa a II-a a deprins primele taine ale informaticii. În clasa a III-a s-a înscris într-o competiţie pentru cei de clasa a V-a. Atunci a văzut ce înseamnă concursul şi în clasa a IV-a, tot la competiţia pentru gimnaziu, a obţinut primul loc pe ţară. Au urmat apoi nouă ani cu premiul I la națională şi şapte medalii internaţionale“, aceasta este drumul succesului rezumat de tatăl său, profesorul Virgil Pătraşcu, şeful Clinicii de Dermatologie din cadrul Spitalului de Urgenţă din Craiova, puternic afectat de dispariția fiului său.

Americanii spuneau că este deasupra tuturor

Premiile la concursurile internaționale au demonstrat cât de performant în acest domeniu. Mihai reușea să-i uimească pe toți cei din jurul lui atunci când trebuia să găsească soluții pentru problemele de programare. Și azi profesorii lui își amintesc cu emoție despre el și povestesc momente remarcabile din viața de adolescent.

„La o premiere a olimpicilor de la «Carol» a venit și un reprezentant al unei firme care a sponsorizat evenimentul. Auzise de performanțele lui Mihai și voia să-i ceară ajutorul într-o chestiune de programare. Avea o mașinărie care împacheta cutiile într-un mod și avea nevoie de încă o funcție, ca să facă acest lucru și altfel. I-a dat documentația și i-a spus că îi oferă suma de 5.000 de euro ca să găsească soluția. Mihai a luat atunci hârtiile, s-a uitat pe ele, respectivul domn și-a continuat discursul și, la final, când să-i înmâneze suma de 5.000 de euro, care însemna foarte mult la vremea respectivă, i-a returnat hârtiile cu tot cu soluție. A fost un moment incredibil, care a dat fiori tuturor celor prezenți“, a spus dr. Daniela Nedelcuț, profesoară de limba română la Colegiul Național „Carol I“ din Craiova. Cu rezultatele obținute în timpul liceului, Mihai Pătrașcu a fost admis la cea mai bună universitate din lume, Massachusetts Institute Technology (MIT) din Boston. În 2005, a obținut premiul pentru cel mai bun student în cercetare din SUA. Cu lacrimi în ochi, tatăl său își amintește de acest moment și redă ceea ce au spus atunci colegii americani: „este deasupra oamenilor obișnuiți“.

Nu a mai ajuns să ia premiul din 2012

Mihai Pătrașcu a avut o activitate de cercetare intensă. Are multiple lucrări în informatica teoretică. Până la vârsta de 29 de ani, lucrările sale au fost citate pe plan mondial de 480 de ori. Este în continuare reper pentru cercetare.

„În prezent, este citat de 1.172 de ori pe plan internațional. Nu trece o zi să nu fie citat“, a spus tatăl lui. Cercetările sale au fost și premiate. În 2005, a primit premiul pentru cea mai bună lucrare la Conferința ICALP și în 2008 - premiul pentru cea mai bună lucrare la FOCS. Ultima distincție a fost primită în 2012, Premiul Presburger, acordat de Asociația Europeană de Informatică Teoretică „pentru revoluționarea domeniului de structuri de date în care nu se înregistraseră progrese în ultimul deceniu“. A primit informația că va primi acest premiu cu o lună înainte să moară. Festivitatea a avut loc însă după ce el nu a mai fost. „L-a bucurat mult că va primi acest premiu, dar nu a mai ajuns să trăiască acel moment. Acest premiu dovedește însă că este un geniu al informaticii“, a spus profesorul Virgil Pătrașcu.

A trăit intens până aproape de ultima clipă

Mihai Pătrașcu s-a stins din viață din cauza unei tunori pe creier, pentru care nu s-au găsit soluții medicale. Drama a început în 2010. „A fost la schi și a răcit. Avea dureri foarte mari de cap și a făcut niște investigații în urma cărora i s-a pus diagnosticul crunt. În momentul în care a aflat, nu a căzut în depresie, ci și-a păstrat echilibrul. A vrut să trăiască normal. Știa că are ceva de lăsat acestei lumi, așa că și-a continuat activitatea. A sperat și am sperat cu toții că va scăpa. A făcut și o intervenție chirurgicală în care am crezut foarte mult. Din păcate, după acest moment, boala a recidivat foarte repede. El nu a vrut ca persoanele din jur să simtă că este ceva în neregulă. A mers la serviciu până aproape de ultima clipă. Nu s-a mai putut duce cu o săptămână înainte de deces“, a povestit tatăl băiatului. Părinții au rămas de atunci sfâșiați de durere.

Citeşte mai mult pe Gazeta de Sud.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ