Poziţia copilului" - premiul Gopo 2014 pentru cel mai bun film românesc

| 24 mar, 2014

"Poziţia copilului", în regia lui Călin Peter Netzer, a câştigat premiul pentru cel mai bun film la cea de-a opta ediţie a galei Gopo, care are loc luni seară, la Opera Naţională Bucureşti.

Poziția copilului a încheiat seara cu un nou trofeu, cel mai așteptat, pentru Cel mai bun film. „Nu mai am cuvinte să-i mulțumesc Luminiței pentru performanța din filmul ăsta, nu mai știu ce să-i spun. Îi mulțumesc lui Călin că a rezistat, lui Răzvan pentru scenariul minunat, lui Bogdan Dumitrache. Promitem să mai facem”, a spus producătoarea Ada Solomon, înainte ca echipa să facă un selfie, al treilea pe scena Gopo 2014.

Cel mai bun actor în rol principal – Victor Rebengiuc, cu rolul bătrânului din Câinele japonez, în timp ce Luminița Gheorghiu și-a adjudecat – cum era de așteptat – Gopo pentru Cea mai bună actriță. Trofeul i-a fost înmânat de actorul Dan Nuțu: „Trebuia să-l ia la Berlin, dar e bun și Gopo”. „Vreau să le felicit pe actrițele nominalizate și trebuie să le spun că mi s-a acordat mie premiul drept consolare că m-am întors cu mâinile goale de la Premiile Academiei Europene de Film”, a fost discursul scurt al Luminiței Gheorghiu.

Călin Peter Netzer – absent de la gală – a fost desemnat Cel mai bun regizor, pentru Poziția copilului.

Lui Radu Beligan (95 de ani), cel mai longeviv actor încă în activitate de pe scena unui teatru, protagonist în numeroase filme, i-a fost oferit Premiul Gopo pentru întreaga carieră. Sala l-a aplaudat în picioare, minute în șir. Un Gopo pentru întreaga activitate i-a fost înmânat de Victor Rebengiuc lui Nicolae Mărgineanu.

Vlad Ivanov a fost votat Cel mai bun actor în rol secundar, pentru Poziția copilului: „Le mulțumesc regizorilor că nu m-au șters din memoria afectivă și din memoria telefonului”. Tot pentru Poziția copilului a fost premiată și Ilinca Goia, în rol secundar. Premiul pentru scenariul a fost adjudecat tot de Poziția copilului – Răzvan Rădulescu și Călin Peter Netzer. Trofeul a fost ridicat de PR-ul filmului, Cătălin Anchidin.

Proiecționista Nuți Ciocan de la Studio, care lucrează de mai bine de jumătate de secol în sala de cinema, a primit un Gopo special pentru întreaga activitate. Între premii au fost inserate fragmente din filmele de anul acesta și secvențe din documentarul Cinema, Mon Amour, de Alexandru Belc, despre vechile cinematografe și „ultimii mohicani” care încearcă să țină sălile în viață.

Unii dintre ei au fost aduși pe scenă: Viorel de la Cinema Unirea Botoșani (care a declarat, emoționat, „În seara aceasta sunt cu oamenii pe care dintotdeauna i-am iubit”), Victor Purice de la Cinema Dacia din Piatra-Neamț, Traian Ilincari, reprezentantul RomâniaFilm în Hunedoara, Petru Todea de la Arta din Sibiu, Constantin Hurjui de la Iași.  În 1990, în România erau circa 450 de cinematografe, acum sunt mai puțin de 30. „78% dintre orașele din țară nu au cinematograf. Există o singură sală la 315.000 de oameni”, a dat cifre  Tudor Giurgiu, lansând oficial campania „Salvați Marele Ecran”. „În 2 ani de zile, vrem să avem o rețea de cel puțin 5-6 cinematografe modernizate”.

Igor Cobileanski și-a ridicat premiul pentru  debut, pentru La limita de jos a cerului, cu un „Bogdaproste”, iar Tom Wilson și-a împărțit statueta pentru Cel mai bun documentar cu protagonista din Experimentul București, Carmen Anton (care joacă un rol în acest hibrid de ficțiune și documentar).

Premiul Pro Cinema i-a fost înmânat de Cristian Tudor Popescu lui Marian Crișan, pentru Rocker. Trofeul Gopo pentru Premiul Publicului i-a revenit filmului Poziția copilului, care a strâns peste 100.000 de spectatori.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ