Președinta Înaltei Curți: Sistemul juridic este subminat sub pretextul reformării

| 13 feb, 15:20

Președintele instanței supreme, Cristina Tarcea, spune în punctul de vedere privind acțiunea disciplinară declanșată împotriva sa de Inspecția Judiciară, că întreaga procedură disciplinară are un caracter politic și se desfășoară într-o perioadă în care sistemul juridic este subminat sub pretextul reformării. Ea a mai spus că din 2018 se încearcă schimbarea șefilor instituțiilor din justiție.

 

"Prezenta acțiune disciplinară are un evident caracter politic și se derulează într-un context social și politic în care sistemul juridic este subminat sub pretextul reformării acestuia. Este de notorietate faptul că în anul 2018 au fost inițiate toate procedurile posibile în vederea schimbării persoanelor cu funcții de conducere de la toate instituțiile din sistemul judiciar”, a scris șefa ICCJ în punctul de vedere privind acțiunea disciplinară pe numele său, potrivit Mediafax.
Totodată, Cristina Tarcea spune că nu i s-a permis dreptul la apărare, pentru că nu a cunoscut conținutul procedurii disciplinare pentru a-și putea formula apărări.
"De altfel, echipa de inspectori nici nu a fost interesată de apărările pe care le-am făcut în cauză și de înscrisurile pe care le-am depus în susținerea acestora, pe care le-a ignorat, fiind preocupată doar să prezinte denaturat probele, astfel încât să susțină acuza lanzată public că am refuzat să aplic legea. (...) De altfel, afirmația din cuprinsul acțiunii disciplinare că măsurile ar fi fost avizate în totalitate de Colegiul de conducere se contrazice cu afirmația din cuprinsul aceluiași paragraf potrivit căruia Colegiul de conducere a constatat că nu are competența de a aproba astfel de măsuri”, a mai spus șefa ICCJ în document.
Totodată, în punctul său de vedere, magistratul mai arată că declarațiile martorilor nu susțin acuzațiile din acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară.
"Mai mult decât atât, a și suplimantat probatoriul cu audierea a încă unui martor a cărui declarație o combate voalat. În argumentarea situației de fapt nu face referire la nicio declarație de martor, mulțumindu-se să extragă trunchiat cuvinte și sintagme din înregistrarea ședinței de colegiu din 4 septembrie 2018, fără nicio referire la înregistrările ședințelor de colegiu din 3 septembrie și 20 septembrie 2018. (...) Dispozițiile din art. 32, astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 255/2013, au fost preluate prin Regulamentul ICCJ, care în art. 28 alin. 2 prevăd că la începutul fiecărui an, în materie penală se stabilesc complete dwe 5 judecători, iar în alte materii decât în cea penală se stabilesc 2 completuri de 5 judecători”, a mai scris președintele instanței supreme.
Secția pentru judecători a CSM a luat în discuție miercuri acțiunea disciplinară exercitată în decembrie 2018 de Inspecția Judiciară pe numele Cristinei Tarcea.
Acțiunea a fost exercitată deoarece președintele instanței supreme a refuzat nejustificat îndeplinirea unei îndatoriri de serviciu și pentru nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor. Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la răspunderea Cristinei Tarcea.

 

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ