Prelungirea duratei de funcţionare a reactorului 1 de la Cernavodă va costa până la 1,5 miliarde de euro

| 23 dec, 2013

Retehnologizarea în următorii ani a reactorului 1 de la centrala nuclearelectrică din Cernavodă pentru prelungirea cu 25 de ani a perioadei de funcţionare va costa între 1,2 şi 1,5 miliarde de euro, estimează Nuclearelectrica, operatorul centralei.

Pentru derularea retehnologizării reactorului 1, pus în funcţiune în 1996, Nuclearelectrica va cheltui până la 80 milioane de lei (17,9 milioane de euro) pe studii prognozate să fie realizate până în 2018.

Durata de viaţă a unui reactor nuclear de la Cernavodă este de aproximativ 30 de ani.

Acţionarii Nuclearelectrica discută, luni, în AGA propunerile de aprobare atât a retehnologizării unităţii 1, cât şi a elaborării studiilor necesare acestei investiţii.

Nuclearelectrica funcţionează cu două reactoare. Unitatea 2 a fost pusă în funcţiune în 2007. Compania de stat vrea să construiască alte două unităţi, investiţie evaluată la peste 6 miliarde de euro, dar tocmai a rămas şi fără ultimii doi investitori, care au decis să se retargă din proiect.

Companiile Enel (Italia) şi ArcelorMittal au decis să se retragă, astfel că statul, prin Nuclearelectrica, rămâne unicul acţionar implicat în acest proiect.

Nuclearelectrica acoperă aproximativ 18% din consumul anual de energie al României.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ