PREMIERĂ: Japonia va lansa primul film cu o "actriţă" androidă în distribuţie

| 02 noi, 12:18

'Sayonara' este primul film japonez din a cărui distribuţie face parte o "actriţă" androidă şi care va fi lansat în cinematografele nipone la 21 noiembrie, după ce pelicula a fost vizionată în cadrul celui de-al 28-lea Festival Internaţional de Film din Tokyo (TIFF), relatează luni EFE, transmite Agerpres.

Filmul este un proiect corealizat de regizorul japonez Koji Fukada ('Hospitalité'), dramaturgul Oriza Hirata şi inginerul Hiroshi Ishiguro, responsabil al Laboratorului de Telecomunicaţii Avansate din Japonia, celebru pentru realizarea de roboţi cu aspect uman. 

'Sayonara' ('Adio', în japoneză) relatează relaţia dintre Leona, un robot umanoid, şi Tania, o femeie care s-a îmbolnăvit grav după radiaţiile unui accident nuclear nespecificat. 

Filmul este o adaptare a piesei de teatru a dramaturgului Oriza Hirata şi reprezintă "primul film jucat de un cuplu umano-android", potrivit Festivalului Internaţional de Film de la Tokyo unde a fost prezentat săptămâna trecută. 

Robotul android este capabil să vorbească şi să reproducă pe faţă expresii umane, deşi nu poate merge astfel încât este prezentat în film într-un scaun cu rotile. Corpul său este construit dintr-un schelet metalic articulat acoperit cu cauciuc şi silicon cu aspect foarte asemănător pielii iar în timpul filmărilor a fost operat printr-o telecomandă. 

Androidul este un model 'Geminoid-F' dezvoltat de Ishiguro, care din 2005 a proiectat şi a construit mai multe generaţii de roboţi cu aspect uman, capabili să interacţioneze cu persoanele, printre care şi un android clonă care îi poartă trăsăturile. 

Munca depusă de Ishiguro a fost recompensată anul acesta cu Premiul naţional pentru ştiinţă şi tehnologie acordat de Ministerul Culturii, Sportului, Ştiinţei şi Tehnologiei, şi câţiva dintre androizii săi sunt expuşi la Muzeul Naţional de Ştiinţe Emergente şi Inovaţie (Miraikan) din Tokyo.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ