PREMIERĂ la Noaptea Muzeelor! Sâmbătă seară 30 de muzee și 20 de organizații culturale sunt deschise

| 15 mai, 10:26

Aproape 30 de muzee, printre care, în premieră, Muzeul BNR, și 20 de organizații culturale vor fi deschise în Noaptea Muzeelor 2015 la București, sâmbătă seară, propunând publicului un program divers de evenimente, care va include expoziții, ateliere pentru copii, concerte, proiecții de filme, spectacole de balet și pantomimă.

Ediția din acest an va fi una specială, fiind marcată de un protest inițiat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR), organizatorul Nopții Muzeelor.

Astfel, muzeele vor prezenta un obiect reprezentativ din colecție, care, în seara evenimentului, va fi acoperit cu o pânză neagră, pentru a-i atenționa pe vizitatori că este foarte probabil ca, în curând, acel obiect să nu mai poată fi admirat din cauza ritmului cu care dispar, prin retrocedări, muzeele și colecțiile muzeale în România.

În cadrul evenimentului, sub genericul "Privește arta, arta te privește", Muzeul Național de Artă al României propune spre vizitare, la sediul central, pe lângă Galeria Națională, și "Galeria de ne(uitat)". Aici vor fi expuse rame ale unor tablouri retrocedate în ultimul timp de instituție. De asemenea, la Muzeul Colecțiilor de Artă, va putea fi admirată expoziția "Comori de artă din colecția prof. I. Chiricuță".

Muzeul Național de Istorie a României propune două programe de vizitare, unul de zi, cu plată, și un altul de noapte, gratuit, între orele 16,00 și 2,00. De asemenea, vor fi organizate ateliere de educație muzeală, parada costumelor de epocă, ghidaje tematice în expozițiile permanente Tezaur Istoric, Lapidarium — Copia Columnei lui Traian și în expozițiile temporare, spectacole de muzică și dans. Și aici va fi expusă, ambalată, o piesă de excepție din colecțiile instituției.

Muzeul Național al Literaturii Române va avea deschisă Casa Memorială "Tudor Arghezi", în timp ce Muzeul Municipiului București va oferi spre vizitare, în premieră, opt sedii muzeale.

Ca în fiecare an, Muzeul Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa" marchează sărbătoarea cu o serie de evenimente speciale. Astfel, Digi Animal World va fi prezent și în acest an la Noaptea Muzeelor și le va oferi vizitatorilor un program special, concursurile și atelierele inedite, proiecțiile de filme documentare în premieră, dar și multe alte surprize urmând a constitui pentru vizitatorii Muzeului Antipa deliciul unei adevărate aventuri a cunoașterii.

În cadrul Muzeului Național al Țăranului Român vor fi deschise expunerea permanentă și expozițiile temporare, în curtea muzeului fiind pregătite proiecții în aer liber. La Piața Țărănească unde vor fi demonstrații și ateliere de țesătorie, olărit, cioplit în lemn, icoane și încondeiere.

"Armenia în cartografia veche" este expoziția deschisă la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, la vernisaj fiind invitat ambasadorul Republicii Armenia în România, Hamlet Gasparian, în timp ce la Centrul Național al Dansului, vizitatorii vor putea admira un inedit muzeu al dansului clasic și contemporan.

Muzeul Băncii Naționale a României va prezenta, în intervalul 19,00 — 23,00, o mini-expoziție inedită, intitulată "Aur din Tezaur", care va prezenta vizitatorilor exponatele sale vedetă, lingourile de aur de tezaur. Primii 100 de vizitatori vor primi un suvenir din partea organizatorilor.

Muzeul Municipiului București va participa la Noaptea Muzeelor cu toate cele opt unități deschise aflate în subordinea sa, pentru prima dată muzeele "Victor Babeș", "Ligia și Pompiliu Macovei" și "Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck", Muzeul Memorial "C. I. și C. C. Nottara" și Muzeul "Maria și George Severeanu" fiind deschise cu un program de vizitare de la ora 18,00 la ora 2,00.

Muzeul de Artă Veche Apuseană propune spre vizitare o moștenire care cuprinde și 35 de obiecte clasate în categoria Tezaur a patrimoniului național, în timp ce la Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti", oaspeții sunt așteptați la "După-amiaza muzeelor" — cu spectacole de muzică și dans popular românesc, un târg al meșterilor populari, ateliere de creație.

Vizitarea gratuită a primului etaj al instituției, dar și o serie de ateliere de pictură și concerte se numără printre atracțiile oferite, sâmbătă, în "Noaptea Muzeelor", de Muzeul Național Cotroceni, în vreme ce la Muzeul Național "George Enescu", oaspeții sunt așteptați la Aeroportul ONIRIA, locul în care evenimentele artistice programate oferă vizitatorilor posibilitatea de a călători pe teritoriul imaginației prin muzică, artă vizuală și performance art.

Muzeul Național al Aviației Române își așteaptă vizitatorii între orele 17,00 și 23,00, în strada Fabrica de Glucoză nr. 2 — 4, pentru a lua parte la evenimentele organizate de echipa sa, în pasajul care face legătura dintre cele două hangare fiind recreată atmosfera unei străzi din perioada interbelică și este înfățișată maniera în care societatea românească și aviația s-au întrepătruns, menționează sursa citată. Totodată, vor putea fi vizionate: avioane civile și militare, stații de radiolocație, tehnică de artilerie antiaeriană și rachete sol-aer, machete, uniforme, decorații și documente de arhivă etc.

Centrul Național Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia, care va rămâne deschis până la ora 24,00, va prezenta trei expoziții temporare și un program de muzică klezmer susținut de actrița Maia Morgenstern. Între orele 18,00 — 24,00 va fi asigurat transport tur-retur de la stația de metrou Piața Victoriei, cu autobuze care pleacă din 30 în 30 de minute.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ